modulair

Artikel: Tentamenstress

Leestijd: 2 min | Tekst: Ingrid Beckers

Dit kun je (nog) doen

Tentamenstress?

03

Knock. Knock. O jee, staan de tentamens nu alweer voor de deur. En je had je nog zó voorgenomen om op tijd te beginnen. Wat kun je op het laatste moment nog doen om een topprestatie te leveren? 7 tips van onze bijzonder hoogleraar Effectief leren Gino Camp en emeritus hoogleraar Onderwijspsychologie Paul A. Kirschner.

1

Beter drie keer een half uur

Ook al heb je nog maar een paar dagen voor het tentamen. Je kunt beter drie keer een half uur op één onderwerp studeren, dan uren aan één stuk door. Leerstof die je een paar keer gespreid in de tijd oefent onthoud je beter. Tijd inbouwen tussen studiemomenten is dus een goed idee. Ideaal is twee of drie dagen als je de stof al redelijk kent. Dat voorkomt dat je het geleerde alweer gaat vergeten en zorgt dat je, wat je geleerd hebt, ‘consolideert’. Oftewel: stevig verankert in je geheugen. Is er nog weinig tijd? Neem de stof dan om de dag door. Of desnoods één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds.

2

Markeren? Stop ermee!

Samenvattingen maken, teksten keer op keer doorlezen of vrolijk arceren met je fluorstift. Zinloos! Er loopt geen magische verbinding tussen je marker en je hersenen. Sterker: het opnieuw doorlezen van teksten sust je langzaam in slaap, omdat je er passief mee bezig bent. Je herkent wat je tegenkomt en dénkt dus: hey, dat weet ik al. Dat geeft een verkeerd beeld van hoe je ervoor staat. Je herkent het geleerde. Maar dat is heel iets anders dan dat je kennis uit je geheugen opgraaft, zoals nodig is tijdens een tentamen.

3

Toets jezelf ook als je nog maar even hebt

Toets jezelf! Dan moet je wél in je geheugen graven en onthoud je informatie beter. Ook kun je dan beter inschatten of je de stof beheerst. In YOULearn staan daarvoor vaak formatieve oefentoetsen. Er is zelfs een tool die je reminders stuurt wanneer je de oefentoetsen moet maken. Je kunt jezelf ook testen door vragen te bedenken tijdens of na het lezen van de stof. Schrijf de vraag op de ene zijde van een blanco kaartje en het antwoord op de andere kant. Zo kun je jezelf blijven toetsen. Er zijn ook quiz-apps. Jezelf toetsen leidt tot minder faalangst. Als je genoeg oefent, kun je op een zeker moment zeggen: zie je wel, ik ken het toch?

4

Goed slapen, niet snoozen

Bij gebrek aan tijd denk je misschien: ik blok een nachtje door. Maar je moet slapen om kennis te verankeren en gegevens op te slaan. Slaaptekort leidt tot geheugen- en concentratieproblemen. Wat je ook besluit te doen, laat je niet verleiden om na een kort nachtje toch te snoozen. If you snooze, you loose. Je wordt er minder uitgerust van wakker.

5

Lees de vraag goed

Het klinkt als een open deur van jewelste: LEES DE VRAAG GOED DOOR. Toch doen veel studenten het niet. Als er staat: ‘noem een effectieve leerstrategie, leg uit waarom hij werkt en geef een voorbeeld’, dan wordt er een drieledig antwoord van je verwacht. Vaak wordt een van de deelvragen vergeten. ZONDE!

6

Doe alles wat je had kunnen doen

Blijf niet minutenlang hangen bij een vraag die je niet weet. Maak eerst de ‘gemakkelijke’ opdrachten en keer dan terug naar de voor jou lastige vraagstukken uit het tentamen. Ook al weet je het niet zeker, schrijf in elk geval op wat je denkt dat heel misschien het antwoord zou kunnen zijn. Misschien staat jouw uitleg toch (deels) in het antwoordprotocol. Kan je zomaar een puntje extra opleveren.

7

Leer van je fouten en successen

Wat de uitslag ook mag zijn: leer van je successen en van je fouten. Heb je op de juiste manier gestudeerd en ben je op tijd begonnen? Dan ontdek je vast dat je meer informatie kunt opslaan en onthouden dan je dacht. Ging het toch niet goed? Vraag feedback. Kijk je tentamen in. Weet dat je altijd met een schone lei opnieuw kunt beginnen. En bedenk wat er in de voorbereiding beter kan om jezelf naar een hoger niveau te tillen.

modulair juni

04