modulair

Leestijd: 2 min. | Tekst: Loes Toenbreker | Fotografie: eigen beeld

Afgestudeerd

Je weet het nog zo goed: de start van je studie. Voordat je begon heb je je goed voorbereid. Je hebt onderzocht welke studie het beste bij je past, je hebt de voor- en nadelen afgewogen, misschien heb je zelfs een dagje proef gestudeerd. Je motivatie was sky-high. Je had jezelf al tig keer gevisualiseerd met je diploma in je handen. Familie, vrienden en collega’s werden ingelicht en zij vormden een team van support. En vol goede moed en enthousiasme ging je vliegend van start!

06

En zoals bij elk nieuw uit te voeren plan, verliep ook deze weg niet altijd zonder slag of stoot. Er zijn momenten geweest dat je motivatie ver te zoeken was. Dat je eigenlijk liever naar de verjaardag van je zus wilde, maar toch moest studeren. Of dat je zoon voor het eerst een optreden had op school, dat je zeker niet wilde missen. Maar dat tentamen kwam ook steeds dichterbij... De balans tussen studie, werk en privé was niet altijd in evenwicht.

En tóch is het je gelukt! Je hebt je diploma behaald, sommigen zelfs cum laude. Maar iedereen verdient het lof van het afronden van een studie. Want het is een hele prestatie, zeker in combinatie met een baan en een gezinsleven.

Lilian Olijve en Ilse van Hoecke ontvingen afgelopen maand hun diploma. Ze vertellen hoe zij de afrondende fase van hun studie hebben beleefd. En ook wat hen gemotiveerd heeft om de laatste loodjes van hun studie tot een mooi eindresultaat te brengen.

Lilian Olijve

Managementwetenschappen

‘De afrondende fase van mijn studie voelde voor mij dubbel. Aan de ene kant was ik echt trots op mijn onderzoek en op de resultaten hiervan. Maar er waren ook momenten dat ik twijfelde aan mezelf, dat ik ervan overtuigd was dat het me niet zou lukken om de deadline te halen. Op die momenten was de balans tussen werk, privé en studie echt uit evenwicht.

‘Om mijn motivatie een boost te geven ben ik naar een huisje vertrokken aan het water’

Om mijn motivatie een boost te geven heb ik de week voor de scriptiedeadline vrij genomen. Ik ben naar Aalsmeer vertrokken, naar een huisje aan het water. Dit was precies wat ik nodig had! Zonder afleidingen focussen op het afronden van mijn scriptie. En met succes, want begin juni heb ik mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Persoonlijk vind ik het volgen van een studie niet alleen belangrijk als vinkje op mijn CV voor een volgende werkgever. Deze studie heb ik als zelfverrijking gedaan. Ik wilde ontdekken of ik de capaciteiten heb om het master niveau te halen. En ja, die heb ik. Of ik de studie ga missen? Het 10 tot 20 uur per week studeren zeker niet. De kennisverrijking vond ik juist wél ontzettend inspirerend. Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer een studie zal volgen naast mijn werk. Maar voorlopig even niet!’

Ilse van Hoecke

Onderwijswetenschappen

‘Bij het schrijven van de masterthesis leken de dagen minder dan 24 uur te duren. Om me aan mijn planning te kunnen houden trok ik me terug in mijn cocon. De thesiskring waar ik deel van uitmaakte was heel dynamisch: we leerden veel van elkaar. Dat was een geluk! Deze thesiskring was mijn opvangnet wanneer ik momenten beleefde dat ik twijfelde aan mezelf. Of wanneer ik een duwtje in de rug nodig had om gemotiveerd te blijven. Begrip, aanmoediging en de nodige humor van de groep zorgde voor de steun waardoor de laatste loodjes van de studie net iets minder zwaar werden.

‘De thesiskring zorgde voor aanmoediging en begrip om gemotiveerd te blijven’

Omringd door mijn kinderen, confetti en een goed glas cava heb ik de thesis ingeleverd. Ik duwde op de knop ‘insturen’ en ik werd direct overvallen door een oase aan rust en vrije tijd. Dit was mijn meest gelukzalige moment! Tijd om vrienden weer te spreken en eindelijk die heerlijke lange afstandswandelingen te maken. En tijd om gewoon wat te ‘lummelen’. Voor nu richt ik me op de toekomst waarin ik me op professioneel vlak opnieuw wil oriënteren. Stiekem lonkt het opleidingsaanbod van de verschillende universiteiten… Toch weer studeren? Misschien later. Nu eerst genieten.’

#openuniversiteit #afgestudeerd #gefeliciteerd #outoppers #trotsopjullie

modulair juni

06