modulair
Artikel: Nieuw toetssysteem
Leestijd: 2 min | Tekst: Marco Tramonte
Een jaar geleden rond deze tijd schetste rector magnificus prof. dr. Theo Bastiaens in Modulair de contouren van een OU-breed programma voor technologische vernieuwing. ’Noblesse oblige’ noemde hij onze ambitie om de nummer één universiteit voor activerend academisch afstandsonderwijs te zijn en te blijven. Achter de schermen is er veel gebeurd en komend academisch jaar worden de eerste systemen in gebruik genomen, zoals het nieuwe toetssysteem.
Gedwongen door corona hebben we de afgelopen tijd veel ervaring opgedaan met digitaal toetsen. Dat ging met vallen en opstaan. En we hebben er veel van geleerd. Bovendien bleek uit een enquête vorig jaar dat steeds meer studenten thuis tentamen willen (blijven) doen. Dat kan met het nieuwe toetssysteem dat komend academisch jaar in gebruik genomen wordt. Je kiest zelf of je tentamen doet in een studiecentrum of thuis. In dat geval doe je het tentamen met proctoring (digitale surveillance). Dit geldt zelfs voor de tentamens van de bètastudies waarin je formules, tabellen en grafieken moet gebruiken. Er blijven natuurlijk ook toetsvormen die niet volledig digitaal kunnen, bijvoorbeeld bijzondere verplichtingen zoals een practicum.
Meer mogelijk en gemakkelijker
Het nieuwe toetssysteem kan veel meer dan de oplossingen die we tijdens corona versneld in gebruik hebben genomen. Je hebt straks bijvoorbeeld een online rekenmachine en online woordenboek ter beschikking, evenals een online kladblok met meer functionaliteiten dan in het huidige toetssysteem. Ook zijn er meer mogelijkheden om teksten te editen en mediabestanden en bijlagen toe te voegen. Maar het nieuwe systeem is vooral veel gemakkelijker in het gebruik. Bijvoorbeeld als je aan een toets begint. Het systeem leidt je automatisch door alle controlehandelingen zodat je niet meer per ongeluk een stap kunt overslaan. En dat voorkomt ongeldigverklaringen. Een afvaardiging van de Studentenraad was hier ook heel positief over.
Zelf je tentamenlocatie kiezen
Er zijn verschillende soorten tentamens. Als een cursus wordt afgesloten met een digitaal individueel tentamen (DIT) of een digitaal groepstentamen (DGT), dan kun je zelf kiezen of je het tentamen thuis doet, of in een studiecentrum. In het afgelopen jaar hebben we het aantal toetswerkplekken al verhoogd om ervoor te zorgen dat iedereen die het tentamen in een studiecentrum wil maken, ook daadwerkelijk een plek heeft. Op Studieaanbod en tijdens de aanmelding kun je zien of en waar er plek is, en op welke tijdstippen.
‘Het nieuwe toetssysteem kan veel meer dan we nu gewend zijn’
Wat moet je zelf doen?
De omzetting van het oude naar het nieuwe toetssysteem gaat automatisch dus je hoeft zelf niets te doen. Als je thuis, of ergens anders op je eigen computer of laptop tentamen wilt doen, is het wel belangrijk dat je vooraf checkt of die voldoet aan de eisen. Voordat het nieuwe toetssysteem in gebruik genomen wordt, vind je op MijnOU alle actuele informatie, handleidingen, instructies en een test-tentamen zodat je je goed kunt voorbereiden op je eerste tentamen in het nieuwe systeem.
Wanneer?
We starten met het nieuwe systeem in de loop van het nieuwe academisch jaar, afhankelijk van de planning van de individuele en groepstentamens. Bij verschijning van deze uitgave van Modulair (red. juni 2022) is die planning nog niet definitief. Zodra de startdatum bekend is, word je daarover geïnformeerd, onder andere via de Studentennieuwsbrief.
Sneak preview: opvolger yOUlearn komt eraan
Het nieuwe toets- en proctoringsysteem staat niet op zichzelf, maar hoort bij een OU- breed programma voor (didactische) vernieuwing. Het grote nieuws is dat er een vervanger komt voor onze digitale leer- en werkomgeving yOUlearn. De nieuwe DLWO heet Brightspace en je gaat er meer van zien in de loop van 2023.
Wat kun je verwachten? Meer innovatieve leervormen en contact met docenten en studenten bijvoorbeeld. De nieuwe DLWO wordt een virtuele ontmoetingsplek voor studenten, docenten en alumni. Na de zomer meer nieuws, ook over de planning!