modulair

Rubriek: Voorwoord

Tekst: Bas Oberndorff | Fotografie: Rob Stahl

Voorwoord

01

Bas Oberndorff Grafisch vormgever Modulair

Je bent het verhaal dat je jezelf vertelt

- Ik ben meegaand (of eigenwijs) - Ik ben behoudend (of dapper) - Ik hou van rust (of van actie) - Ik ben een introvert (of een extrovert) Wat is jouw verhaal? En rijmt het met wie je écht zou willen zijn? Doe je wat je werkelijk zou willen doen? Het beeld dat je van jezelf hebt, wat jij wel of niet denkt te kunnen en hoe jij de wereld bekijkt, staat niet vanaf je geboorte vast. Dit beeld creëer je zelf, denk ik.

Dit betekent gelukkig niet dat de ‘ik’ niet bestaat. Iets kan namelijk fictie zijn en toch bestaan. Geld is bijvoorbeeld ook fictie. Alleen het gezamenlijke geloof zorgt ervoor dat het waarde krijgt en je er dus dingen mee kunt realiseren in de wereld.

Onze hoogleraar Annet de Lange maakte een interessante podcast over dit thema. Hoe positief denken over jezelf en jouw verhaal in de toekomst doorwerkt in je werkende leven. En hoe dit jou helpt om gelukkig te blijven. Koen Aerts, alumnus, denkt ook graag in mogelijkheden. Hij wil vooruit en kennis vergroten hoort daarbij. Hij bereikt momenteel veel in zijn vakgebied en voelt - terecht - veel voldoening. De vraag die ik me dan stel is 'waar komt deze drive om jezelf te veranderen vandaan?' Dit streven om jezelf te verbeteren, zorgt dat je groeit. Maar is dit überhaupt wel nodig om gelukkig te zijn? Is het doel dat we nastreven het eindpunt of bereiken we het eindpunt nooit (en eindigen we altijd reikend naar meer, en ongelukkig)? Tegenstrijdig, niet? Maar zoals zo vaak ligt de waarheid vast ergens in het midden. Als het beeld van hoe jij bent, omdat je ‘niet goed genoeg’ bent, jou belemmert te zijn wie je wil zijn, dan is het wel degelijk slim om dit beeld van jezelf te leren doorzien en veranderen.

Jouw verhaal kan veranderen door simpelweg andere dingen te denken en te doen. Kortom: 'Je bent wat je herhaaldelijk denkt en doet'. Niet twee keer, niet zes keer – dat blijven uitzonderingen – maar structureel voor een lange periode. Voor een paar maanden. Voor een jaar. Verander je gewoonten en je transformeert jezelf. Welkom bij de Open Universiteit!

modulair oktober

01