modulair

Leestijd: 2 min | Tekst: Irene van Wesel | Fotografie: privé-archief Matthijs Büchli

Matthijs Büchli

De uitdaging van topsport én studie

05

‘Mijn focus ligt 100% bij sport

óf 100% bij studie’

Op de Olympische Spelen van 2016 won baanwielrenner Matthijs Büchli (28) zilver op de keirin. En dit jaar nam hij in Tokio goud in ontvangst voor de teamsprint. Maar achter deze topsporter schuilt ook een ambitieuze student! Matthijs combineert topsport met een studie Bedrijfskunde.

Hoe combineer je topsport met je studie?

De afgelopen jaren heb ik vooral gestudeerd wanneer ik tijd en energie had. Soms is er wel tijd, maar zit ik een zware trainingsweek. Dan kan ik de energie niet vinden. De Open Universiteit biedt mij de mogelijkheid om zelf in te vullen wanneer ik studeer en wanneer niet. Zo kan ik op een lager tempo toch werken aan mijn vervolgstudie. De manier van studeren, zelfstudie, sprak mij ook wel aan, omdat ik al vier jaar geen normale lessen op school had gevolgd.


'Kijk vooruit en stel doelen'


Hoe ben je bij de Open Universiteit terecht gekomen?

Ik ben vanuit de HBO opleiding commerciële economie bij de Open Universiteit terecht gekomen. Het was te lastig om mijn HBO-studie te combineren met topsport. In de opleiding werd veel praktijkgericht gewerkt en dat vereist dat je vaak aanwezig bent. Bij de Open Universiteit kan ik vanuit thuis studeren en is de werkwijze meer theoriegericht. Dat vind ik veel fijner werken. Ik ben tevreden over mijn keuze.

Waarom heb je voor de studie Bedrijfskunde gekozen?

Ik heb altijd een brede interesse gehad op het gebied van financiën, ondernemen en management. De studie Bedrijfskunde is breed georiënteerd en ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen in de toekomst. Door Bedrijfskunde te studeren bouw ik een goede basis op, waar ik veel kanten mee op kan.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik hoop in 2023 mijn studie af te ronden. Wat ik daarna wil gaan doen, weet ik echt nog niet. Het zou logisch zijn om in de sportwereld te blijven werken. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat ik na zoveel jaren topsport eens in een heel andere 'sector' wil rondkijken.

‘Na het behalen van de vakken trakteer ik mezelf op even niets doen’

Welke les uit de topsport kunnen studenten meenemen in hun studie?

Kijk vooruit en stel doelen. Probeer datgene wat je doet, ook echt goed te doen. Dat is beter dan twee dingen half doen. En als je toch meerdere dingen tegelijk wilt, bekijk dan per periode goed welk onderdeel je op nummer één zet. Mijn studiesuccessen zijn meestal behaald door in korte tijd veel te leren en echt op de studie te focussen. Als ik dan een aantal vakken gehaald heb is de beste manier om mezelf te trakteren: even een tijdje nietsdoen. In mijn vrije tijd ga ik dan ontspannen in plaats van leren.

modulair oktober

05