modulair

Leestijd: 2 min | Tekst: Irene van Wesel | Fotografie: privé-archief Liesette Bruinsma

Liesette Bruinsma

De uitdaging van topsport én studie

04

‘Ik ben niet gaan studeren omdat mensen dat verwachten of omdat het zo hoort’

Liesette Bruinsma (21) won op 16-jarige leeftijd vijf medailles bij de Paralympics in Rio de Janeiro, waaronder twee gouden plakken, één keer zilver en twee keer brons. In Tokio veroverde ze dit jaar twee zilveren plakken op de 100 meter en 400 meter vrije slag. Liesette houdt wel van een uitdaging! Ze combineert topsport met een studie Psychologie aan de Open Universiteit.

Hoe combineer je topsport met je studie?

De afgelopen jaren heb ik vooral gestudeerd wanneer ik tijd en energie had. Soms is er wel tijd, maar zit ik een zware trainingsweek. Dan kan ik de energie niet vinden. De Open Universiteit biedt mij de mogelijkheid om zelf in te vullen wanneer ik studeer en wanneer niet. Zo kan ik op een lager tempo toch werken aan mijn vervolgstudie. De manier van studeren, zelfstudie, sprak mij ook wel aan, omdat ik al vier jaar geen normale lessen op school had gevolgd.


'Het overwinnen van obstakels maakt het behalen van je diploma nog mooier'


Hoe ben je bij de Open Universiteit terecht gekomen?

Na mijn middelbare school wilde ik graag doorleren in combinatie met topsport. De combinatie is soms lastig. Wanneer het sporten goed gaat, is het studeren ook makkelijker en andersom. Als ik in een neerwaartse spiraal zit, is het een uitdaging om deze te doorbreken. De Open Universiteit biedt mij de flexibiliteit die ik nodig heb. In vergelijking met de middelbare school vind ik mijn studie makkelijker te combineren. Ik heb nu meer vrijheden en meer mogelijkheden. Daarnaast krijg ik hulp van de topsport coördinator van de Open Universiteit, bijvoorbeeld bij de planning. Hier ben ik erg blij mee.

Waarom heb je voor de studie Psychologie gekozen?

Ik had veel interesses en wist nog niet wat ik wilde. Na lang zoeken ben ik bij Psychologie terecht gekomen. Hoe verder ik in mijn studie kom, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat dit de juiste keuze is geweest. Ik vind het erg interessant om te onderzoeken hoe het kan dat de ene persoon gelukkiger lijkt te zijn dan de ander. En waarom is het zo dat sommige mensen zich beter kunnen aanpassen of omgaan met onverwachte situaties dan anderen? Ik wil graag weten waar dat verschil in optimisme en flexibiliteit vandaan komt.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

De afgelopen periode heb ik geleerd dat je wel plannen kan maken, maar dat het altijd anders kan lopen. De Paralympische Spelen waren door Corona een jaar uitgesteld en dat heeft ook invloed gehad op mijn studie. Wanneer ik afstudeer, zal ook afhangen van hoe mijn carrière in de topsport loopt. Als ik blijf zwemmen, duurt het wat langer.

‘Als je echt iets wilt, moet je volhouden’

Welke les uit de topsport kunnen studenten meenemen in hun studie?

Ik wil andere studenten graag meegeven dat je moet volhouden als je echt iets wil. Er zullen ongetwijfeld periodes zijn die minder gaan, of tentamens die niet in een keer worden gehaald. Net als in topsport. Dit zijn ervaringen die je opdoet tijdens je studie en waar je veel van zult leren. Het overwinnen van deze obstakels maakt het behalen van een diploma nog mooier.

modulair oktober

04