modulair
Artikel: Studentenpanel
Leestijd: 2 min. | Tekst: Rieny van den Munckhof
Wij horen graag jouw mening
Studentenpanel: ook iets voor jou?
04
Of je nu een bestelling hebt geplaatst bij een online boekenwinkel, een restaurant hebt bezocht of een hotel hebt geboekt, vaak ontvang je achteraf een korte enquête waarin je gevraagd wordt het product, de dienst of je ervaring te beoordelen. Bij de Open Universiteit is dit niet anders. Na iedere cursus wordt gevraagd deze te beoordelen op een aantal aspecten, maar ook op opleidingsniveau wordt je mening gevraagd, bijvoorbeeld via de Nationale Studenten Enquête of Studentinzicht. De input van studenten, als ervaringsdeskundigen is hier van grote waarde. Op basis van de feedback die we langs deze weg ontvangen, wordt immers duidelijk wat goed gaat maar vooral ook wat nog beter kan.
Naast onze vaste evaluaties, zijn er vaak ook specifieke of actuele onderwerpen waarbij de mening van studenten belangrijk is, denk bijvoorbeeld aan zaken als ‘Feedback’ , ‘Community en binding’ of de ‘Digitale leeromgeving’. Om te voorkomen dat we studenten te vaak ‘lastigvallen’ met enquêtes, zijn we enkele jaren geleden gestart met het OU-studentenpanel.
Projectleider Nathalie Dhondt over de bijdrage van studenten:
‘De ondersteuning en begeleiding vanuit de systemen achter ons onderwijs moet ervoor zorgen dat de student zich vooral kan focussen op de studie. De feedback van studenten in de realisatie daarvan is voor ons dan ook van wezenlijk belang. Ik ben dan ook erg blij met de aanmeldingen van studenten uit het studentenpanel.’
Feedback en input waardevol
OU-studenten die het prima vinden om enkele keren per jaar hun mening te geven over uiteenlopende onderwerpen over het onderwijs of onze dienstverlening kunnen lid worden van het OU-studentenpanel. Het panel telt op dit moment ruim 1.000 leden. Panelleden ontvangen regelmatig korte enquêtes maar worden ook uitgenodigd voor focusgesprekken of het bijwonen van demo-sessies. Hoe gaat dat concreet in zijn werk?
Bij het vernieuwen van logistieke en administratieve systemen achter ons onderwijs zijn panelleden nauw betrokken. Zo hebben studenten feedback gegeven op de diverse demo’s van de potentiele leveranciers binnen dit traject en hebben daarmee een stem gehad in de uiteindelijke keuze voor een leverancier. Studenten bekeken zelfstandig de opnames van de demo’s. Vervolgens gaven studenten, in kleine groepjes in een online sessie (via Teams) hun feedback. Leuk detail: omdat deze sessies tijdens etenstijd waren gepland hebben we hier een ‘pizza-sessie’ van gemaakt en kregen alle deelnemers tijdens de sessie een pizza naar keuze thuis bezorgd.
Panellid José Broekema
‘De OU betekent erg veel voor mij. Meedoen aan de studentenpanel onderzoeken vind ik waardevol en belangrijk, maar vooral ook heel erg leuk. Het geeft mij de gelegenheid om bij te dragen aan verschillende (toekomstige) aspecten en veranderingen binnen de OU. Het is ook heel leuk om te zien dat onze feedback en input serieus genomen wordt, wat terug te zien is in de beslissingen en veranderingen die bij de OU genomen (gaan) worden.’
In een volgende fase waarin de logistieke en administratieve systemen daadwerkelijk worden ingericht, zullen panelleden opnieuw input leveren. Zo’n tien studenten zullen een zevental demo’s bijwonen en hierop feedback geven. In een demo wordt aan verschillende stakeholders, waaronder studenten, getoond wat er in de voorgaande 6 weken opgeleverd c.q. ingericht is. Op basis van de feedback wordt bepaald wat anders of beter moet. Op deze manier hebben studenten dus ook een stem in hoe de vernieuwde systemen er uiteindelijk komen uit te zien.
Tegel Onderwijsevaluaties
Om de resultaten van de evaluaties en analyses die door team Kwaliteitszorg worden uitgevoerd op één centrale plek beschikbaar te stellen voor studenten, is er een tegel ‘Onderwijsevaluaties’ aangemaakt binnen mijnOU. Hier vind je voor de diverse onderzoeken de belangrijkste resultaten.
Ook vind je hier Infographics: een manier om de resultaten op een meer toegankelijke manier beschikbaar te stellen. Recent zijn de eerste Infographics opgeleverd voor ons jaarlijkse onderzoek 'Studentinzicht', één voor de Bachelor- en één voor de Master-opleidingen.
Hopelijk is duidelijk geworden dat wij niet alleen graag je mening horen, maar dat deze er ook écht toe doet!
Ben jij nog geen lid van het studentenpanel, maar heb je interesse om lid te worden?
Meld je dan hier aan.
Je bent van harte welkom!