modulair
Rubriek: De leerstoel
Leestijd: 2 min | Tekst: Ingrid Beckers | Fotografie: Laurent Stevens
DE LEERSTOEL
05
Cultuur, is dat een reden om vrije handel te beperken?
Titels van leerstoelen spreken niet altijd voor zich. Wij interviewden bijzonder hoogleraar Sarah Schoenmaekers over haar leeropdracht Europees recht in het bijzonder de cultureel gecorrigeerde markteconomie aan de faculteit Rechtswetenschappen.
De cultureel gecorrigeerde markteconomie: leg eens uit?
‘Tussen lidstaten van de EU vindt vrije handel plaats. Het Verdrag betreffende de Werking van de EU beschrijft een aantal redenen om vrije handel beperken, zoals publieke veiligheid, volksgezondheid, maar ook cultuur. Of beter gezegd: cultuurbehoud.’
Kun je een voorbeeld noemen van cultureel gecorrigeerde markteconomie?
‘De zaak Groener: een Nederlandse doceerde kunst aan een school in Dublin. Voor een vaste aanstelling moest ze slagen voor een Ierse taaltest. Toen ze zakte, vocht ze de taal-eis aan. De school werd in het gelijk gesteld. Bescherming van taal als uitdrukking van nationale identiteit en cultuur is een legitieme reden om vrije handel te beperken.’
Komen dit soort zaken vaak voor?
‘Ik tel plus minus twintig rechtszaken. Interessant is dat er geen duidelijke lijn valt te ontdekken in de uitspraken van het Hof.’
Op welke vragen wil je als onderzoeker antwoord?
‘Hoe kunnen we duidelijke parameters instellen om te bepalen wanneer cultuur de vrije handel mag indammen. Wanneer wordt bescherming van cultuur protectionisme? En met cultuur bedoel ik het brede spectrum van kunst, taal, religie, waarden en normen.’
Je schreef een artikel over Italiaanse mozzarella
‘Mozzarella staat centraal in een belangrijke publicatie over aanbestedingsrecht. Daarin werp ik de vraag op: wat als Italiaanse onderwijsinstellingen voor hun schoollunches enkel Mozzarella di Bufala Campana inkopen? Hindert zulke aankoop vrij verkeer van goederen? Zo ja, kunnen we dit op basis van culturele overwegingen rechtvaardigen?’
En?
‘Het zou moeten kunnen: de Italiaanse keuken is kandidaat voor opname op de UNESCO lijst van cultureel werelderfgoed. Een goede reden om buffelmozzarella van eigen bodem aan te kopen als onderdeel van een cultureel culinair beleid.’
