En dan nog de studie ...

Marjolein Mantelaers

Foto: Sam Rentmeester Fotografie

Marjolein Mantelaers (36) is getrouwd, moeder van 4 lieve, stoere jongens en woont in het mooie Delft met hond, kat en konijn. Ze noemt zichzelf een typische diplomastapelaar: in 2004 besloot ze weer te gaan studeren en inmiddels is ze via het mbo, hbo, universiteit, en weer even terug naar het hbo, nu bij haar master Onderwijswetenschappen aangekomen.

Waarom heb je gekozen voor een studie aan de Open Universiteit?

Voordat ik de opleiding tot docent volgde, was ik pedagoog. In die functie heb ik jarenlang gewerkt met kinderen en jongeren met verschillende gedragsproblemen. Ik werkte in de jeugdzorg, de pleegzorg en als stagebegeleider op een MBO. Ik wilde graag een master Onderwijswetenschappen doen, maar ik had verder geen ervaring op dit gebied. Daarom besloot ik eerst de lerarenopleiding te doen. Dat beviel enorm goed en inmiddels sta ik alweer een aantal jaar voor de klas. Naast de dagelijkse praktijk en het contact met de leerlingen, ligt mijn interesse breder. Ik wil graag oplossingen bedenken voor problemen waar we in het onderwijs tegenaan lopen. Denk aan een betere overgang tussen basisschool en voorgezet onderwijs. Of hoe we het afstromen en uitvallen van leerlingen kunnen verminderen. Maar ook zou ik graag betrokken zijn bij het ontwerpen van onderwijs en toetsen. Kortom: ik wilde graag meer doen.


Een master aan een universiteit bij mij in de omgeving bleek geen optie. De ene universiteit bood geen enkele flexibiliteit ten opzichte van werkende studenten met kinderen. De andere universiteit bood wel avondcolleges aan, maar eiste 100 procent aanwezigheidsplicht. Met vier kinderen in de leeftijd van 2 tot 14 jaar kon ik dat natuurlijk niet garanderen. De Open Universiteit biedt die flexibiliteit wel en houdt daarnaast ook een vinger aan de pols als het gaat om continuïteit. Je bent dus flexibel, maar volgt wel een duidelijk, bij jou passend programma. Dat gaf voor mij de doorslag. Omdat ik al een diploma van een andere universiteit had, hoefde ik geen premaster te doen en kon ik direct starten met de master.


Wat heb je tot nu toe het meest geleerd?

Ik ben nu sinds september bezig en ik vind de uitdaging heerlijk! Ik heb echt het gevoel dat ik mijn kennis uitbreid. De kennis die ik opdoe verwerk ik direct in de praktijk. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen op mijn werk. Maar ook voor mijn eigen bedrijf www.docentenleven.nl is dat wat ik leer interessant. Bij het ontwerpen van lessenseries of onderwijsmateriaal bijvoorbeeld. Of bij mijn onderzoek naar ICT in de klas.

Is het een beetje te combineren met je privéleven, je sociale activiteiten etc.?

De studie is tot nu toe goed te combineren met mijn werk en privéleven. Ik werk in het onderwijs en kan veel opdrachten, onderzoeken en papers baseren op de praktijk. Dat is fijn, want zo heb ik altijd een onderwerp en op mijn werk en in mijn bedrijf kan ik men kennis direct toepassen. Natuurlijk is het druk naast de kinderen, mijn werk en een redelijk druk sociaal leven. Maar de colleges zijn altijd 's avonds en als het eens niet lukt om daarbij (online) aanwezig te zijn, dan kan je een college terugkijken. Zo past het uiteindelijk altijd in mijn agenda. Momenteel volg ik een vak per kwartiel en een vijfde vak dat het hele jaar duurt. Zo ben ik na een jaar over de helft van deze master en kan ik na de zomer al beginnen met mijn scriptie!


Hoe bevalt de Open Universiteit, het contact met medestudenten, docenten, etc.?

Het contact is heel prettig. De nakijktermijnen zijn meer dan redelijk. Zo weet je binnen afzienbare tijd of je een vak gehaald hebt of niet. Je krijgt voldoende gelegenheid om de vakken te halen. Lukt het een eerste keer niet? Dan is er een tweede en eventueel een derde poging mogelijk. Je schrijft in per vak (en betaalt ook per vak), waardoor je zelf kunt bepalen en inschatten wat haalbaar is. Het contact met mijn medestudenten is heel fijn. Er zijn online voldoende contactmomenten en -mogelijkheden. Maar met een aantal van mijn medestudenten loop ik nu een aantal vakken gelijk op, waardoor we ook een groepsapp hebben opgericht. Het is eigenlijk net als bij de universiteit waar ik hiervoor studeerde: er is veel persoonlijk contact en je leert elkaar ook goed kennen gedurende de studie. Ik had van te voren niet gedacht dat dat zo (snel) zou kunnen. De docenten die ik tot nu toe heb meegemaakt waren vriendelijk, behulpzaam, duidelijk en kundig.

Mis je iets? Heb je tips voor ons?

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik tot op heden nog geen dingen heb gemist. Natuurlijk is het in het begin even uitzoeken hoe de dingen werken. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen wat meer tijd in beslag neemt dan voor andere mensen. Maar als je een beetje handig bent met de computer, dan kom je vrij snel achter de gang van zaken. Ik ben tot nu toe altijd snel en goed geholpen bij het studiecentrum (zoals bijvoorbeeld bij het beoordelen van mijn diploma's), dus ook dat is goed geregeld. Het enige wat misschien een nadeel zou kunnen zijn is dat het hoofdkantoor in Heerlen is gevestigd (en dat is best een uithoek voor veel mensen), maar ook dat is opgevangen en als student hoef je daar eigenlijk niet te zijn. Door heel het land zijn studiecentra, waar je alle administratieve dingen kunt regelen en tentamens kunt afleggen.


Welke plannen heb je voor de toekomst?

In de toekomst wil ik blijven lesgeven. Van lesgeven krijg ik energie en ik kan er mijn creativiteit in kwijt. Voor mijn website (docentenleven.nl) wil ik lessen bedenken op het gebied van ict en activerende werkvormen, materialen ontwerpen en projecten bedenken. Daarnaast wil ik als onderwijskundige of onderwijsadviseur aan de slag en mij richten op het oplossen van onderwijskundige problemen. Ik hoop in 2021 af te studeren en wie weet, misschien ga ik nog promoveren?! Ik heb zoveel plannen en ideeën voor de toekomst, ik ben bang dat ik lang niet alles kan uitvoeren.


Waar word jij gelukkig van?

Van mijn gezin, dat is het allerbelangrijkste. En zij komen dan ook op nummer 1! Met hen wil ik zoveel mogelijk tijd doorbrengen. Wij houden enorm van reizen en de wereld verkennen, dus ik hoop dat we in de toekomst nog een paar mooie reizen kunnen maken naar onder andere Amerika en Canada.

 

image
image