modulair
Leestijd: 1 min | Tekst: Loes Toenbreker | Fotografie: eigen beeld
Afgestudeerd
De laatste fase van je studie is niet altijd de gemakkelijkste. Het eind is in zicht maar er moet nog veel gebeuren. Twee studenten blikken terug op deze laatste fase. Hoe hebben zij deze drukke periode gecombineerd met werk en hun privéleven? Hebben ze er tijdelijk dingen voor moeten opgeven? En: gaan ze hun studie missen?
09
Marijke Bloem
master Rechtswetenschappen
'Werken en studeren vraagt discipline en soms moet je er dingen voor laten'
'Het doorlopen van de studie ging behoorlijk snel. Totdat ik bij het laatste onderdeel kwam: het schrijven van de scriptie. Thuis kon ik me niet voldoende concentreren: ik kreeg last van uitstelgedrag. Stofzuigen, de was doen, ik deed vanalles om maar niet met de scriptie bezig te hoeven zijn. Dit moest natuurlijk anders. In overleg met mijn werkgever heb ik 6 weken verlof genomen. Daarnaast heb ik zoveel mogelijk in studiecentrum gestudeerd. Door deze stappen heb ik grondig onderzoek kunnen doen en daarmee een goed begin kunnen maken met de scriptie. Wat me echt heel goed geholpen heeft? De afspraak met de scriptiebegeleider om elke maand binnen een deadline een hoofdstuk aan te leveren. En met succes! Dit heeft uiteindelijk tot een heel goed resultaat geleid.
In het weekend kan ik nu eindelijk weer genieten van mijn vrije tijd, zonder zorgen om deadlines. In die zin ga ik het studeren dan ook echt niet missen! Voorlopig ga ik geen nieuwe studie volgen, misschien in de toekomst.
Mijn tip voor andere studenten is: maak een goede, haalbare planning en hou je daar aan. Dit klinkt cliché maar het helpt je echt om de puntjes op de i te zetten. Studeren en werken is niet makkelijk, vraagt veel discipline en in sommige gevallen moet je er dingen voor laten. Maar als je later terugkijkt op hoeveel werk je hebt verzet dan kun je trots zijn op jezelf!'
Mathijs van der Zande
master Psychologie
'Studeren kun je niet alleen: steun en vertrouwen vanuit je omgeving heb je écht nodig om de studie uiteindelijk tot een succes te kunnen maken'
‘Tijdens het schrijven van de scriptie kon ik zelf de frequentie van feedback bepalen. Het werkte voor mij goed om heel regelmatig feedback te vragen. Soms raakte ik gefrustreerd door de feedback van de scriptiebegeleider. Maar ik wist dat het ten goede van de scriptie zou komen. Wat voor mij werkte was het wekelijks plannen van drie ‘scriptiedagen’ achter elkaar: één dag om de juiste documenten te verzamelen en een realistische planning te maken en de twee andere dagen om te lezen, analyseren en schrijven.
Om voldoende aandacht en energie te hebben om het vak van psycholoog eigen te maken, heb ik tijdens mijn stage bij CIGGZ In de Bres een aantal maanden onbetaald verlof genomen. Dit had natuurlijk financiële gevolgen; mijn partner en ik hebben in die periode wat zuiniger geleefd. Gelukkig is dit nu voorbij, want na mijn stageperiode mocht ik blijven werken als psycholoog. Klaar met studeren ben ik zeker niet. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met me verder verdiepen in het onderwerp hechting.
Mijn tip voor medestudenten: zorg voor een goede focus. Als je vooraf je focus helder bepaalt, geeft dit direct richting én het scheelt tijd. Het voorkomt dat je achteraf moet gaan ‘trechteren’, zoals dat bij mij is gebeurd.
Met dank aan mijn familie, vrienden en partner heb ik mijn studie succesvol kunnen afronden. Studeren kun je niet alleen: steun en vertrouwen vanuit je omgeving heb je écht nodig.’