modulair

Rubriek: Alumni

Leestijd: 3 min | Tekst: Jordy Rijksen | Fotografie: Marcel van Hooren

‘Ik had mijn zinnen gezet op het combineren van wetenschap, innovatie en het versterken van de regio. Dat is heel goed gelukt met deze studie!’

04

Jordy Rijksen (34) startte op zijn 27e met de master Managementwetenschappen en studeerde af in Strategy & Innovation. Een open denker in hart en nieren vinden wij. Relativeert én innoveert graag, en is nog lang niet uitgeleerd.

Wat was jouw drijfveer om weer te gaan studeren?

Ik was nog vrij jong toen ik mijn bachelor commerciële economie behaalde aan de Zuyd Hogeschool. In de zomer waarin ik afstudeerde was ik 21 jaar en had eigenlijk nog niet echt een duidelijk beeld van hoe mijn carrière eruit zou moeten zien. Doorstuderen was één van de opties, maar de richting nog onduidelijk. Destijds liep ik stage bij een organisatie die mij een aanbod deed om in dienst te blijven en dat heb ik toen ook gedaan. Na twee jaar kwam ik in beeld bij MECC Maastricht en heb toen de overstap gemaakt naar dit mooie bedrijf, niet wetende dat ik daar de komende 11 jaar wel zoet zou zijn. Allereerst als Business Development Manager voor internationale congressen, later als Manager van diezelfde afdeling.

In mijn tijd bij MECC Maastricht heb ik veel geleerd. Over internationaal zakendoen, politiek bedrijven, strategisch denken maar bovenal, veel over mijzelf als persoon en wat ik nu echt wilde. Wij trokken congressen aan die een raakvlak hadden met de speerpunten van de op dat moment opkomende Brightlands campussen en werkten ontzettend veel samen met de Universiteit van Maastricht. Daar kwam ik in aanraking met interessante wetenschappers en realiseerde mij welk goud deze regio in handen heeft.

Wat ik ook zag is dat er meer ingezet werd op innovatie. In de medische sector, maar ook in circulaire chemie en digitalisering. Op dat moment realiseerde ik me dat ik mijn carrière aan twee dingen op wilde hangen; namelijk innovatie bedrijven én deze regio door ontwikkelen tot een topregio op de eerder genoemde gebieden. Dat laatste was ook al het resultaat van het werk van mijn collega’s en mij bij MECC Maastricht, maar ik wilde dat van nog dichter bij meemaken. Ik vond op dat moment echter dat ik nog niet voldoende kennis had over innovatie en hoe dat te managen. Bovendien liep ik al langer met het idee nog een master te doen en zo is mijn zoektocht op mijn 27e begonnen.

‘Als iedereen op zijn eigen kennis gaat zitten komen we nergens’

#DenkOpen

Waarom koos je voor de Open Universiteit?

Ik vloog op dat moment de halve wereld over voor mijn werk dus zocht ik naar manieren om én mijn baan te behouden, én toch mijn master te behalen. Die combinatie vond ik al snel bij de Open Universiteit. Zeker toen ik zag dat er een afstudeerrichting Strategy & Innovation bestond, die ook nog Engelstalig was. Ik heb toen direct een gesprek aangevraagd met een van de studieadviseurs en heb mij niet snel daarna aangemeld.

Hoe heb je je studie ervaren?

Ontzettend prettig! Vooral de goede balans tussen theorie en praktijk waren erg waardevol. Niets ten nadele van masters aan andere universiteiten, maar ik ken er weinig waar die combinatie zo nadrukkelijk aanwezig is. Met als bijkomend voordeel dat ik dus ook daadwerkelijk mijn opgedane kennis, voor een deel, direct kon toepassen. Ik moet ook eerlijk zeggen, het helpt ook als je een master studie ingaat als je al wat ervaring in het bedrijfsleven hebt. Op de een of andere manier blijft die kennis die je dan op doet ook beter hangen omdat je het kunt koppelen aan situaties die je al eens hebt meegemaakt.

De master die ik heb gevolgd bestond niet alleen maar uit studeren op afstand. We hadden op gezette tijden ook colleges op de campus van de Open Universiteit in Heerlen, meestal in de avonduren (met broodjes!). Dat was goed, aangezien je op die manier toch je studieleven met ‘lotgenoten’ kunt delen. Bovendien werden we voor sommige modules ook gekoppeld aan medestudenten. Ook waardevol aangezien je dan het perspectief van twee organisaties kon bekijken in één casus. De combinatie met mijn baan was uiteindelijk goed te doen. Ik studeerde twee avonden in de week en in het weekend, of als ik weer een long-haul flight had naar de US ofzo (dat waren de beste studiemomenten). In alle eerlijkheid, het trekt natuurlijk wel een flinke wissel op je sociale leven, maar gelukkig had ik op dat moment nog geen gezin waar ik mijn aandacht aan moest geven. Dat scheelt wel een slok op een borrel.

‘Ik gun iedereen het genot van zelfontwikkeling en wens ook vooral werkgevers toe dat hun werknemers dit soort studies aangrijpen om beter te worden’

Wat heeft je studie jou gebracht?

De studie heeft mij uiteindelijk daar gebracht waar ik heen wilde met mijn carrière. Ik ben na mijn afstuderen nog drie jaar actief geweest voor MECC Maastricht, en heb begin dit jaar (februari red.) de overstap gemaakt naar de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, een open innovatie campus die innovatie faciliteert en ondersteunt op het gebied van Data Science en AI, toegepast op de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, publieke dienstverlening en circulaire industrie. Hier mag ik mij als Business- en Ecosysteem Developer bezig houden met het begeleiden van innovatie op voornamelijk die eerste twee toepassingsgebieden. Voor mij dus die functie waar ik wetenschap, innovatie en het versterken van de regio kon combineren. Iets waar ik mijn zinnen op had gezet.

Natuurlijk maak je ook op persoonlijk vlak groei door. Ik heb in ieder geval geleerd om zaken vanuit niet één, niet twee, maar misschien wel vijf of zes perspectieven te bekijken. Iets wat je ook op persoonlijk vlak natuurlijk goed kunt gebruiken. De wereld is al zo complex, dan helpt het af en toe als je de boel even goed kunt relativeren.

Je bent een echte open denker, toch?

Zeker! Innovatie bedrijven is juist open denken. Er is geen vooraf uitgestippeld pad dat je gaat bewandelen. Alles is een ontdekkingstocht waarvan de bestemming, in principe, open is. Als je dan denkt vanuit een vast stramien of protocol, dan is de innovatie ver te zoeken. Het mooiste is innovatie begeleiden waar meerdere partijen sámen zoeken naar slimme oplossingen voor, bijvoorbeeld, de gezondheidszorg. Dat is echt het schoolvoorbeeld van open denken. Organisaties moeten dan toch hun deuren voor de andere partijen een klein stukje open zetten. Als iedereen op zijn eigen kennis gaat zitten komen we nergens.

Ben je al uitgeleerd?

Nee, absoluut niet. Ik ben nu 34 en denk niet dat ik uitgeleerd ben. Er bestaan tegenwoordig MBI’s, Master of Business Innovation. Beetje hetzelfde model als een MBA, maar dan gericht op innovatie. Dat is een studie die ik wel nauwlettend in de gaten hou. Of heel specifiek een studie over innovatie in de medische sector. Daar zou ik ook ontzettend nieuwsgierig naar zijn. Dat is overigens niet iets voor de korte termijn. Momenteel ontwikkel ik mij vooral als vader van een dochter en een zoon, en bovendien is er nog voldoende te behalen in mijn huidige baan bij BSSC. Inmiddels heb ik overigens ook daar veelvuldig met de Open Universiteit te maken. De cirkel is even rond dus.

Wat zou je de Open Universiteit nog mee willen geven?

Deel meer ‘succesverhalen’ van alumni met de professionals van dit moment. Ik ben ervan overtuigd dat meer mensen met het idee spelen een master te doen, maar de stap niet nemen omdat ze denken dat ze dan hun baan op moeten zeggen. Ik gun iedereen het genot van zelfontwikkeling en wens ook vooral werkgevers toe dat hun werknemers dit soort studies aangrijpen om beter te worden. Immers, nieuwe kennis levert nieuwe impulsen/inzichten op voor de organisatie. Die verhalen zouden jullie breder, actiever kunnen delen dan alleen in Modulair, zodat het ook een breder publiek bereikt.

modulair december

04