modulair

Rubriek: Achter de schermen

Leestijd: 2 min | Tekst: Linda Vosbeek | Fotografie: Marc Nijhuis, Linda Vosbeek

Bij de opnames van Over Denken

Achter de schermen

05

Podcasts zijn niet meer weg te denken in onze informatiewereld. Naast alle nieuws dat we voorgeschoteld krijgen, gaan we steeds meer zelf op zoek naar achtergrondinformatie. Waar willen we meer over weten? Dat is de reden waarom we in de zomer van 2021 gestart zijn met de opnames van onze podcastserie Over Denken. In elke podcast gaat Nynke de Jong het gesprek aan met een van onze wetenschappers. Van alles komt dan op tafel: de mens, de passie, de maatschappij en de voorbeelden die we allemaal herkennen. Op deze manier hebben we de wetenschap nog nooit bekeken, of liever gezegd: nog nooit gehoord.

Inmiddels 18 opnames verder - waarvan er 12 al te beluisteren zijn via Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en op Youtube - nemen je nu mee in de wereld van de opnames zelf. Want ja, we hebben ook enorm veel plezier gehad tijdens deze opnames. Wetenschappers zijn net soms mensen….

Op de creatieve hotspot in de audiostudio van Visionair Ordinair op de NDSM-werf in Amsterdam, komt de liefde voor de wetenschap recht uit het hart op de band te staan. Arjan Bos (decaan Psychologie) leert ons hier ‘Open jezelf zodat anderen de kans krijgen je te leren kennen’.

Het opnameteam (v.l.n.r.): Marc Nijhuis (Visionair Ordinair), Thomas van Andel (Visionair Ordinair), Nynke de Jong (Dag en Nacht Media), Thomas Slooijer (Visionair Ordinair) en Linda Vosbeek (projectleider Communicatie Open Universiteit).

Thomas Vaessens (decaan Cultuurwetenschappen) en Nynke de Jong maken kennis met elkaar in de studio. Delen gelijk allerlei anekdotes en zitten op 1 lijn: ‘Individueel is eenzaam, samen geeft voldoening’.

Stilte in de opnamestudio. Marc Nijhuis en Linda Vosbeek volgen het gesprek en geven feedback op de kwaliteit van het interview: wauw, wat leren we hier veel van!

Daan Dohmen (bijzonder hoogleraar Digitale transformatie in de zorg) : 'Het was altijd mijn droom om arts worden. En mijn moeder zegt dat ik het ooit nog word. Er loopt zelfs nog een steeds een weddenschap over, maar de passie voor zorg en technologie is toch de rode draad voor mij geworden.’

Na afloop van de opname moet Marjolein Caniëls (hoogleraar Organizational Learning) nog even met Nynke poseren voor de fotoshoot. ‘Soms moet je een sprong wagen om verder te kunnen komen. Ik vond het als kind bijvoorbeeld doodeng om op de zwemles in het diepe te springen terwijl iedereen zei dat ik het kon. Totdat ik het gedaan had.’

Martijn Otterlo (universitair docent Informatica en AI): 'Mijn vader volgde voor zijn werk een computercursus en mijn oom was zendamateur met een kamer vol radio's en apparatuur waarmee je kon communiceren met de rest van de wereld. Die twee dingen zijn het begin geweest voor mij.'

De podcast van Reijer Passchier is klaar om op Youtube te plaatsen.

modulair december

05