modulair
Leestijd: 2 min | Tekst: Emilie Hibers, Han Roffelsen | Fotografie: Istock
Samen met studenten werken aan beter onderwijs
08
De Open Universiteit ontvangt in totaal 8,5 miljoen euro van de overheid om de onderwijskwaliteit nu en komende jaren verder te verbeteren. Met deze extra gelden zijn diverse nieuwe onderwijsproducten ontwikkeld, zoals de Studiecoach, het Buddy Programma en de kennisclips. ‘Een enorme aanvulling op de leerstof’, aldus student Petronella Bernhard.
De afschaffing van de basisbeurs in 2014 was voor de overheid aanleiding om de extra vrijgekomen gelden te besteden aan onderwijsverbetering. Studenten aan de Open Universiteit ontvingen geen basisbeurs. Toch krijgen ook wij tussen 2019 en 2024 extra Kwaliteitsmiddelen uitgekeerd, zoals alle hogescholen en universiteiten in Nederland
Studentenraad draagt bij
Om dit budget optimaal te besteden, ontwikkelde de Open Universiteit samen met de Studentenraad (SR) en de Ondernemingsraad (OR) een plan dat in 2019 is goedgekeurd door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Uitvoering vindt sindsdien plaats onder de noemer programma Kwaliteitsafspraken. ‘Voor onze studenten is deelname aan dit programma dé manier om bij te dragen aan betere kwaliteit van onderwijs’, aldus Veertje Compen, portefeuillehouder Kwaliteitsafspraken in de SR.
What's in it for you?
De Kwaliteitsafspraken richten zich op twee thema’s: 1. Vergroten studiesucces en begeleiding studenten. 2. Verbeteren onderwijsfaciliteiten en docentprofessionalisering. Als het goed is, heb je daar als student al het nodige van gemerkt. Want afgelopen twee jaar zijn diverse nieuwe onderwijsproducten ontwikkeld. Een mooi voorbeeld is het portaal Studiecoach in yOUlearn. Daarin vind je studietips en online tutorials over onderwerpen zoals effectief studeren, literatuur zoeken in de online bibliotheek, Endnote en tentamenvoorbereiding. Een andere verbeterslag, speciaal voor studenten met een ondersteuningsvraag, is het Buddy programma. De eerste pilot koppelt 25 studenten aan een buddy bij wie ze terecht kunnen met studie gerelateerde hulpvragen of om ervaringen uit te wisselen. Het nieuwe Platform functiebeperking informeert studenten met een ondersteuningsvraag over speciale (tentamen) voorzieningen en begeleiding. Via dit platform kunnen studenten ook voorzieningen aanvragen.
