modulair
Artikel: Nieuwkomers
Leestijd: 2 min. | Tekst: Sylvia van de Put
Tips voor onze nieuwe studenten!
02
Om jullie goed op weg te helpen, hebben we onze studieadviseurs – én een ervaringsdeskundige – gevraagd naar hun beste tips. Dat leidde tot deze best wel indrukwekkende lijst met suggesties om een fijne start te maken!
Dé tip van de studieadviseurs: plannen, plannen en nog eens plannen …
Een goede planning is vooral een realistische – lees: haalbare – planning: je hebt maar één hoofd, een dag heeft maar 24 uur en vol = vol!
- Gebruik een goede agenda of weekplanner en/of zet meldingen in je telefoon: noteer alle deadlines en data voor groepstentamens, opdrachten en (verplichte) bijeenkomsten.
- Digitale groepstentamens kunnen niet verplaatst worden: plan vakanties, werkbezoeken en andere zaken daar omheen.
- Stem je tentamenrooster goed af met werk, gezin, familie en vrienden.
- Plan ook bijvoorbeeld de sluitingsdata voor het aanmelden van je tentamens
- Reserveer meerdere tijdsblokken per week voor je studie. Komt er eens iets tussen, dan kun je het diezelfde week nog inhalen.
‘Wat kan de studieadviseur voor je doen?
Simone Vijgen is één van de studieadviseurs bij de Open Universiteit: ‘Natuurlijk kun je bij de studieadviseur terecht als je vastloopt. Maar we zijn er ook om je vragen te beantwoorden, om je te helpen met het maken van de juiste keuzes én natuurlijk ook om eventueel vastlopen te voorkomen. Laat ons weten wat we voor je kunnen doen. We denken graag met je mee. Sterker nog: daar zijn we voor!’

Nog meer tips
- Maak vooraf duidelijke afspraken met je werkgever. Bijvoorbeeld over de (werk)tijd die je aan je studie mag besteden, over de financiering en eventuele deadlines.
- Laat mensen in je omgeving weten dat je aan het studeren bent; een begripvolle achterban helpt enorm.
- Altijd handig – en leuk! – om mensen te leren kennen die dezelfde studie volgen. Word lid van de studievereniging of zoek medestudenten op via de cursussite of social media of neem deel aan events zoals studie- en themadagen.
- Of start samen een studiegroepje: jullie kunnen elkaar motiveren en ondersteunen. Maak voor jezelf een fijne, rustige studieplek zonder te veel afleiding.
- Check tijdig of je computer aan alle gestelde eisen voldoet voor onze digitale leeromgeving.
Drie tips van Joris (de ervaringsdeskundige)
Joris Rienks werkt in de automatisering bij een grote drukkerij en volgt de bachelor Informatica. Welke tips heeft hij?
1 ‘Kies iets dat je leuk vindt om te studeren. Mijn focus ligt niet op het moment over een paar jaar dat ik mijn opleiding afgerond heb. Maar op het nu: ik koos Informatica omdat het mijn leven hier en nu leuker maakt.’
2 ‘Ik hou me vrij goed aan het programma dat de docenten maken. Ik maak de wekelijkse opgaven, lees de stof goed door, volg de lezingen enzovoort. Zo heb ik goed overzicht, ook in mijn hoofd. Het scheelt ook tentamenstress: de basisstof zit er al goed in en ik doe meestal niet veel meer dan wat oefententamens maken.’
3 ‘Zoek naar de voor jou ideale balans tussen werk en studie. Veel mensen gaan vier dagen werken en een dag studeren. Ik doe het anders. Ik werk elke werkdag zes uur en daarna plan ik nog drie uur studeren in. Het is voor mij en voor mijn werkgever ideaal: ik ben elke dag op mijn werk en kan dus de meeste calamiteiten oppakken. En ik hak de leerstof in stukjes op, zodat het voor mij behapbaar blijft.’
Handige links
Op www.ou.nl/veelgestelde-vragen vind je de antwoorden op (bijna) al je vragen zoals:
www.ou.nl/kosten tarieven per cursus
www.ou.nl/documenten o.a. studentenstatuut, examenreglement, reglement computergebruik
www.ou.nl/jaarrooster alle jaarroosters van alle opleidingen op een rij
www.ou.nl/studiegidsen met alle opleidingsinformatie, tentamen- en begeleidingsinformatie en een overzicht van de cursussen van jouw opleiding.
Kun je niet vinden wat je zoekt, neem dan contact op met Service en informatie via 045-5762888, info@ou.nl of chat via de website.

Vier ál je mijlpalen en successen (óók de kleine!)