modulair
Rubriek: Vijf vragen aan...
Leestijd: 2 min | Tekst: Loes Toenbreker | Fotografie: Janine Cranshof
Vijf vragen aan…
Voedingswetenschapper en docent Inge van der Wurff
04
De laatste tentamens van het jaar staan voor de deur. Een intensieve periode, waarin je brein op volle toeren werkt. Om je goed voor te bereiden voor je tentamens zorg je voor wat extra ontspanning, fysieke beweging en voldoende slaap. Maar kunnen we nog meer doen om goed voor ons brein te zorgen? Jazeker, zegt Inge van der Wurff, voedingswetenschapper bij de Open Universiteit. Ze doet onderzoek naar de relatie tussen leefstijl - met een nadruk op voeding - en mentale gezondheid en cognitieve functies. We vroegen haar hoe je met voeding je brein kan helpen om optimaal te presteren.
Kun je echt slimmer worden door voeding? ‘Wat wij eten zijn de bouwstenen voor elke cel van ons lichaam en voor alle processen in ons lichaam die nodig zijn onder andere om onze hersenen goed te laten werken. Gezonde voeding zoals groente en fruit, volkoren producten, noten en zaden, vis, peulvruchten en plantaardige oliën, bevatten de gunstige bouwstenen voor ons lichaam en zorgen ervoor dat je hersenen optimaal kunnen functioneren. Ongezonde voeding zoals chips, chocolade en andere suiker-, vet- en zoutrijke producten kunnen er juist voor zorgen dat allerlei processen in je lichaam verstoord worden en je hersenen niet meer optimaal functioneren. Er zijn dan ook verschillende onderzoeken dat mensen die over het algemeen gezonder eten, betere cognitieve en academische prestaties hebben en een betere mentale gezondheid hebben.’
Inge van der Wurff is universitair docent bij de vakgroep Gezondheidspsychologie. Ze begeleidt scriptiestudenten van de opleiding (Gezondheids) Psychologie en Gezondheidswetenschappen. Daarnaast is ze examinator van het Afstudeeronderzoek van Gezondheidswetenschappen en is ze onderzoeker. Inge studeerde Voeding en Gezondheid (bachelor en master) aan de Wageningen Universiteit.
Wat helpt juist niet bij het studeren? ‘Veel voorkomende fouten die mensen maken tijdens het studeren qua eten is dat ze producten nemen met veel suiker, omdat ze denken dat ze daar energie van krijgen, denk aan energydrank of aan snoepgoed. Het klopt dat deze producten je even snel energie geven, maar die energie is ook weer heel snel weg en dan kom je in een ‘dipje’ terecht. Dus als je een flinke bloksessie voor de boeg hebt kun je beter producten eten met ‘langzame’ koolhydraten zoals fruit, groenten, noten en zaden, muesli, een volkorenboterham. De koolhydraten in deze producten worden langzamer door je lichaam afgebroken en geven gedurende een langere periode energie.’
‘Flinke bloksessie voor de boeg? Eet producten met ‘langzame’ koolhydraten zoals fruit, groenten en een volkorenboterham’
En hoe zit het in tijden van tentamenstress?
‘Door stress en de stoffen die hierbij in ons lichaam vrijkomen gaan we meer eten. Vaak kiezen we dan ook voor ongezonde producten met veel suiker en vet, omdat deze ons een kortstondig gevoel van geluk geven. Maar weet dan dat de positieve effecten van die suiker en vetrijke producten meestal maar heel kort zijn. De meeste mensen voelen zich een paar uur later juist slechter, terwijl als ze groenten of fruit hebben gegeten ze zich vaak beter voelen.’
Heeft wat we drinken ook effect op ons brein? ‘Hydratie is ook heel belangrijk om je goed te voelen en om je hersenen goed te laten werken. Wel is het belangrijk om ‘gezonde’ dranken te drinken zoals water, thee en koffie zonder suiker. Uit onderzoek weten we namelijk dat mensen die veel frisdrank met suiker drinken over het algemeen een slechtere cognitie hebben, en hun mentale gezondheid is ook minder goed.’

Feit of fabel: kauwgum is goed voor je brein
‘Het klopt dat kauwen, bijvoorbeeld op kauwgum een positief effect kan hebben op je cognitie. Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat als mensen kauwgum kauwen ze beter presteren op sommige cognitieve testen, waarschijnlijk omdat bepaalde hersengebieden die gerelateerd zijn aan alertheid en arousal geactiveerd worden door het kauwen.’