modulair

Rubriek: Afgestudeerd

Leestijd: 2 min | Tekst: Irene van de Wesel | Fotografie: Marijke Krekels

07

'We zijn allemaal kenners van slaap, maar vaak blanco over kennis ván slaap.'

Alumna Master Psychologie

Marion Teunissen is physician assistant en studeerde in september 2020 af bij de faculteit Psychologie. Haar passie voor slaap en aan slaap gerelateerde ademhalings- stoornissen nam ze mee de studiebanken in.

Wat was het onderwerp van jouw afstudeeronderzoek?

Ik ben in september afgestudeerd bij Klinische Psychologie en tijdens mijn scriptie begeleid door prof. dr. Catherine Bolman van Gezondheidspsychologie. Mijn afstudeeronderzoek is met mijn werk verweven. Ik heb onderzoek gedaan naar patiënten met ademhalingsstoornissen tijdens hun slaap. Bij deze aandoening stoppen patiënten meerdere keren, geheel of gedeeltelijk, met ademen; waarbij zuurstofdalingen in het bloed of korte waakmomenten optreden. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, zoals slaperigheid overdag of klachten op cognitief gebied. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. En er kan een relatie met overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en depressie zijn.

Tijdens de onderzoeksstage heb ik binnen deze patiëntengroep betekenisvolle subgroepen geïdentificeerd, op basis van de ernst en aard van de onderliggende aandoeningen, en onderzocht of hun klachten onderling verschilden. Alle patiënten werden behandeld met een CPAP. Dit is een apparaat waarbij via een slang en masker op het gezicht kamerlucht onder druk wordt aangeboden. Op die manier kan de keel tijdens het slapen niet samenvallen en blijft de ademhaling regelmatig. Voor mijn scriptie heb ik onderzocht hoe en bij welke groep patiënten de klachten verminderen en of vooraf te voorspellen is welke subgroep het meest baat heeft bij deze behandeling.

Waar komt je interesse voor dit onderwerp vandaan?

Dat gaat heel wat jaren terug! Zo’n 23 jaar geleden is mijn interesse voor slaap en ademhalingsstoornissen tijdens de slaap begonnen. Destijds werd op de longafdeling gestart met nachtelijke metingen van de ademhaling en hersenactiviteit. Ik vond het fascinerend dat er, met behulp van -toen nog heel veel- snoertjes, plakkers en apparatuur, zoveel over iemands slaap gemeld kon worden. Zonder dat die persoon zich ervan bewust was. Het verbaast mij nog steeds dat mensen snurken en dat zelf helemaal niet horen! Een andere reden voor mijn interesse is dat de slaapproblematiek specialisme overstijgend is; naast longgeneeskunde raakt het aan neurologie, cardiologie, keel-, neus- en oorheelkunde, bariatrische chirurgie, tandheelkunde en interne geneeskunde. Bovendien spelen er ook psychologische factoren, die veroorzaakt worden door een verminderde slaapkwaliteit. Een gebrek aan goede slaap heeft een grote impact. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een ongeval als je niet goed slaapt, want het reactievermogen gaat achteruit.

Wat ook interessant is, is dat we allemaal slapen. We zijn allemaal kenners van slaap, maar vaak blanco over kennis ván slaap. We zijn met z’n allen ook veel korter gaan slapen dan de mensen vroeger. Soms vinden mensen slapen zonde van de tijd, of dat vier uur genoeg is. Het hoeven ook niet persé 8 uur te zijn. Het belangrijkste is dat de kwaliteit goed is: dat je voldoende droomslaap en diepe slaap hebt. Mensen met slaapapneu hebben dat niet. Naast het opsporen en behandelen van slaapstoornissen geef ik in mijn werk ook leefstijladvies, zoals over het effect van alcohol, bewegen, het afbouwen van activiteiten in de avond en verstandig omgaan met licht.

Wat heeft jou geholpen om je studie succesvol af te ronden?

Mijn intrinsieke motivatie heeft mij heel erg geholpen. Ik had een lange weg te gaan en kreeg weinig vrijstellingen. Er zijn enkele korte momenten geweest dat ik me afvroeg of ik het niet beter op kon geven. Iemand gaf me ooit een metafoor die me motiveerde om door te gaan: ‘Een gebergte kun je ook niet meteen helemaal overzien, maar de berg die voor je ligt wel’. Dat was voor mij heel verhelderend. Daarnaast is studeren een hobby van mij. Ik doe het omdat ik het leuk vind, maar vind dat ik het dan óók af moet maken. Er zijn momenten dat je jezelf erdoorheen moet halen, maar als je dan weer een tentamen gehaald hebt is er zo’n euforie!

Wat vond je het leukste aan je studie?

Tentamen doen! Dat klinkt misschien gek, maar dat vond ik steeds zo leuk. Van tevoren is het natuurlijk spannend en daarna was ik ontzettend blij dat het me weer gelukt was. Ook het onderzoeken en analyseren van data vind ik erg interessant. Data begrijp ik goed en ik kan er veel uit aflezen. Het schrijfproces daarentegen vond ik minder leuk, want hoe vertaal je al die data naar een leesbare tekst? Wat ik verder erg waardeer is dat ik op dit niveau kon studeren naast mijn werk. Ik ben er trots op dat mij dit is gelukt. En de vrijheid die de Open Universiteit biedt sluit goed aan op een leven lang leren.

Hoe combineerde je je studie met je gezin, werk en hobby’s?

Naast mijn baan heb ik samen met mijn man een fijn gezin met twee zonen en een hond. Inmiddels is mijn jongste zoon al 21, maar toen ik startte met de studie waren de kinderen volop in de groei en nam mijn man veel over. Ik zat altijd beneden in de woonkamer te studeren, zodat ik als moeder ook beschikbaar was. De kinderen waren erg betrokken bij mijn studie en staken zelfs kaarsjes aan als ik tentamen had. En wat ik heb geleerd is dat je jezelf tijdens je studie ook moet trakteren op leuke dingen. Goed plannen is belangrijk, plan een vaste avond in de week om te sporten of met iemand af te spreken. De andere avonden kun je dan studeren. Het belangrijkste is denk ik dat je het leuk moet vinden. Als je studeren niet leuk vindt, dan wordt het ook niks.

En hoe nu verder?

Ik heb de intentie om te gaan promoveren. Met de resultaten van mijn onderzoek kan ik een aantal goede wetenschappelijke artikelen schrijven. Dat pak ik samen met de Open Universiteit op. De resultaten van mijn onderzoek verklap ik nog even niet.

Afgestudeerden

Benieuwd naar de meest recente #OUtoppers? Check hier wie recent afgestudeerd is:

modulair juni

07