VOORWOORD+

01

Zoals elk jaar in december vraag ik me af waar de tijd is gebleven, hoe kan het nu dat ik alweer bij het tuincentrum een kerstboom sta uit te zoeken? Vorige week zat ik nog in de avondzon na te genieten van een heerlijke barbecue in de tuin, toch?

Maar nee, we gaan echt richting de kerst en het nieuwe jaar en ik heb het idee dat niet alleen ik, maar heel veel anderen hier reikhalzend naar uitkijken. Want wat hebben we een jaar achter de rug! Met scenario’s die we nooit voor mogelijk hadden gehouden toen we al proostend aan 2020 begonnen. In maart was er de welbekende pandemie die nog steeds de hele wereld in z’n greep houdt en een allesbepalende stempel op het afgelopen jaar drukt. Onze plannen voor tentamens, vakanties, stages, uitjes enzovoorts, enzovoorts gingen allemaal niet door of op een heel andere manier dan eerst de bedoeling. Je zou bijna denken dat het vooral een jaar was met alleen maar negativiteit. Maar zo’n crisis heeft ons in veel gevallen ook weer met beide voetjes op de grond gezet. Een beetje terug naar de basis, niet overal meer naartoe moeten, maar bewuste keuzes maken. Daarnaast zie je de veerkracht van veel bedrijven en dan vooral bij hun medewerkers. Hoe snel hebben we ons in deze periode niet aan kunnen passen aan een onwerkelijke situatie? Die veerkracht van innovatieteams wordt door buitenpromovendus Pieter Reijneveld onderzocht. Hij vertelt er in deze editie over.

Janine Cranshof

De Open Universiteit is natuurlijk de ONLINE universiteit van Nederland en Vlaanderen, maar zo online als we de afgelopen 10 maanden zijn geweest was wel even aanpassen. Zo vinden tegenwoordig zelfs onze getuigschrift uitreikingen online plaats. Inclusief een glaasje bubbels, zoals dat hoort. Verderop lees je hoe de trotse eigenaren van deze (bachelor) getuigschriften hun studie hebben ervaren. Het was niet altijd makkelijk, maar het resultaat is er!


De Open Universiteit is natuurlijk de online universiteit van Nederland, maar zo online als we de afgelopen 10 maanden zijn geweest was wel even aanpassen.

Voor mij persoonlijk staat 2020 zeer zeker niet alleen in teken van Corona, maar gaat het voor ons veel meer over ons eerste kindje dat we in januari verwachten. Altijd al een bijzondere tijd, zo’n zwangerschap, er komt zoveel op je af. En nu weten we helemaal niet meer wat we kunnen verwachten. Maar ook hier proberen we weer het positieve uit te halen. Oké, veel kan niet, of maar in beperkte mate en over heel veel zaken moet je twee of drie keer nadenken. Een ding weten we wel, ik zal niet ergens in een koude winternacht in een stal met een os en een ezel hoeven te bevallen. En ach, naar het schijnt is dat ook helemaal goed gekomen. Ik ga er van uit dat aan dit alles ooit een end komt, dat we weer gewoon naar de campus, het studiecentrum, die koffiebar met die verrukkelijke espresso, je favoriete voetbalclub, je lievelingsrestaurant, je schattige nichtje, je allerliefste oma en ga zo maar door kunnen. Ik ben van mening dat we hoe dan ook de moed erin moeten blijven houden. Dat levert altijd meer op dan bij de pakken neer zitten. Op het nieuwe jaar, dat het voor ons allen beter mag worden dan het vorige!

Janine Cranshof Grafisch Ontwerper

modulair december

01