STUDEREN IN HET BUITENLAND
Verhalen uit China, Canada en Curaçao
08



De Open Universiteit heeft studenten overal ter wereld. Studeren waar en wanneer je wilt, heeft dan nog meer betekenis. Hoe is het om ver weg, over tijds- en landsgrenzen heen te studeren aan een universiteit in Nederland? Drie studenten vertellen over hun motivatie, studieplanning en welke gevolgen de coronacrisis voor hen heeft op studiegebied.
Julie Schut
student master Software Engineering
‘Voor mij is de OU echt synoniem voor grenzeloos studeren’
Yithza Davelaar
student Psychologie
‘Het onderwijs was voor mij al volledig online’
Zoë Huizenga
student Management wetenschappen
‘Ik verwacht dat de studie best pittig gaat zijn’
JULIE
In Canada woont, werkt en studeert Julie Schut (24 jaar). Tot januari 2019 was ze woonachtig in Israël en werkte daar als projectmanager in digital marketing.
‘Om op mijn werk beter met de website-developers te kunnen communiceren, deed ik een online cursus JavaScript/HTML/CSS. Daarmee had ik de smaak te pakken en ging op zoek naar een manier om door te leren. Ik had geen vwo-diploma, wilde graag studeren in het buitenland en tegelijkertijd een Nederlands diploma halen. Eind 2016 ben ik begonnen aan de bachelor informatica van de OU en heb die begin mei 2020 afgerond. Ik ben meteen doorgegaan met de cursus System Verification and Testing van de master Software Engineering.’
Waarom deze master
Toen ik begon met de bachelor wilde ik daarna een baan als software developer zoeken. Maar ik merkte al snel dat ik behalve het programmeren ook de theorie erg interessant vond. Daarom besloot ik om na mijn bachelor verder te studeren. Ik heb lang getwijfeld tussen het doen van een master op een gewone universiteit of aan de OU. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de OU vanwege de mogelijkheid om al tijdens de masterstudie ervaring op te doen, de kwaliteit van de cursussen en docenten, én omdat ik recent naar Toronto ben verhuisd.
Het merendeel van de bachelor heb je vanuit het buitenland gedaan. Hoe ging dat?
Schriftelijke tentamens deed ik op de ambassade, en zelfs voor iets als een communicatievaardigheden-presentatie vonden de docenten een oplossing. Als ik een afstand-gerelateerd probleem voorlegde aan een docent of de studieadviseur, dacht iedereen met me mee. Er werd altijd een oplossing gevonden waardoor ik zonder vertraging verder kon studeren. Voor mij is de OU dus echt synoniem voor grenzeloos studeren!