Zijn werkgevers blij met lange thuiswerkdagen?

03

Open Universiteit

Tinka van Vuuren

Leestijd: 2 minuten


Tekst: Yvette Kuiper Beeld: Istock/archief

‘Gedwongen autonomie’, zo noemt Prof. Dr. Tinka van Vuuren het thuiswerken tijdens de coronapandemie. Als hoogleraar vitaliteitsmanagement bij de Open Universiteit heeft ze een wetenschappelijke kijk op de situatie. ‘We hebben nu meer mogelijkheden ons werk zelf in te vullen, maar doen we dat ook? En wat zijn de gevolgen als we de balans tussen werk en privé kwijtraken? Voor onszelf en voor werkgevers is fysiek en mentaal fit blijven van groot belang. Op de korte termijn, maar zeker ook op de lange termijn. Thuiswerken zonder afleiding is veel minder efficiënt dan we denken.’


Op een eiland

Prof. Dr. Tinka van Vuuren Hoogleraar Vitaliteitsmanagement

Een gezonde leefstijl draagt bij aan gezondheid én aan de prestaties op het werk. Tinka van Vuuren doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. Onder meer naar eigen regie op gezondheid onder medewerkers. Dat onderzoek is in het licht van de coronapandemie extra interessant. Want thuiswerkers bevinden zich op een eiland. De baas is ver weg, de afleiding is beperkt en de reistijd is weggevallen. Er is vaak sprake van extra belasting of zorgen. Hoe voorkom je dat goede gewoontes vervallen en/of slechte gewoontes de kop opsteken?

Opladen

Werkgevers hebben zorgen over werknemers die te veel hooi op hun vork nemen. Om je werk goed te kunnen uitoefenen, moet je voldoende fit zijn. Vergelijk het maar eens met een accu. We zorgen voor opgeladen telefoons of laptops. Maar dat je zelf tijd nodig hebt om op te laden vergeten we te vaak. Mensen slaan vaker de pauze over en hebben moeite te stoppen met werken. Je draagkracht vermindert dan. En toch blijven we maar doorwerken. Op korte termijn hou je dat vol, maar op de lange termijn alleen als de draaglast ook afneemt of je draagkracht toeneemt.

Draaglast

Dat doorwerken, wordt dat eigenlijk wel verwacht? Word je baas wel blij van jouw lange dagen of zien werkgevers liever juist meer momenten van ontspanning? Veel mensen hebben taken erbij gekregen. Verwachtingen managen is dan heel belangrijk. Wat kan wel en wat kan of hoeft niet? Leidinggevenden hebben hierin een belangrijke rol. Maak het hen makkelijker door je leidinggevende inzicht te geven in je werkzaamheden en uren. Ook kun je zelf werken aan de draagkracht binnen je team. Plan dingen in waar je weer van oplaadt en benoem deze ook richting collega’s. Want ook jij kunt de cultuur binnen je team mee vormgeven.


Geef elkaar complimenten, niet alleen over het geleverde werk. Je moet nu actief aan de slag met positieve aandacht die je vroeger vanzelf gaf.

#PositiefDenken


Bravo

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.’ Het was de titel van de oratie van Tinka van Vuuren. Het geeft aan hoe duurzame inzetbaarheid werkt. Gezond blijven vraagt om de juiste keuzes. Je omgeving kan faciliterend of zelfs stimulerend werken, maar je kiest uiteindelijk zelf. Daarbij helpen de vijf letters uit het woord BRAVO: meer Bewegen, stoppen met Roken, matig gebruik van Alcohol, gezonde Voeding en voldoende Ontspanning. Alle vijf die dingen kunnen veranderen als je thuis gaat werken of je werk op locatie anders wordt. Welke aspecten lukken nu beter en welke staan bij jou juist meer onder druk?

Kerstdagen

De kerstdagen en de vrije dagen eromheen zijn een mooie periode om je eigen regie op welzijn te versterken. Welke doelen wil je stellen voor jezelf? Zijn die doelen haalbaar? En wat doe ik al om dat te bereiken? Wat mist nog of wat kan anders? Beloon jezelf als het goed gaat. Ben je thuis aan het werk en heb je moeite met het loslaten van je werk? Grijp de kerstvakantie aan om nog eens naar je werkplek te kijken. Werk je aan de keukentafel? Dan kan een doos om je spullen in weg te stoppen aan het eind van de dag helpen. Heb je een aparte kamer? Dan kun je letterlijk de deur dichtdoen. Een afsluiter aan het einde van je werkdag helpt je af te schakelen van je werk.

Modulair December

06