Tentaminering
en Certificering
Eind maart werd duidelijk dat de Corona-maatregelen per direct grote impact zouden hebben op ons onderwijs. Alles moest volledig digitaal. Voor het onderwijs was die stap een vertrouwde maar voor wat betreft de tentaminering was dit, ook voor de Open Universiteit, nog redelijk onontgonnen terrein. Er werd al snel een team opgezet om de tentaminering in no-time om te zetten naar tentaminering op afstand. Een enorme uitdaging dus. Ginny Isbouts (procesmanager onderwijsservices), Miriam Regab, (coördinator TenC), Daisy van Doorn (senior medewerker TenC) en Marianka Kropivsek (medewerker TenC) keken in juli terug op een aantal hectische maanden.
Marianka Kropivsek
Ginny Isbouts
Miriam Regab
01.
De beslissing 12 maart: wat betekende dit concreet voor jullie?
Miriam: Conform de richtlijnen van het RIVM maakten we bekend dat de afname van de CBI tentamens in de studiecentra met ingang van vrijdag 13 maart niet meer mogelijk was. Al snel werd duidelijk: de aprilronde gaat niet door. Het was de eerste keer sinds ons bestaan dat een tentamenronde niet doorging. Maar hoe nu verder? Alles stond stil: op een einde van een kwartiel worden duizenden tentamens afgenomen in verschillende tentamenvormen. De studievoortgang van onze studenten kwam in het gedrang.
Ginny: Alle ondersteunende diensten werden direct in opperste staat van paraatheid gebracht. Er ontstond een spinnenweb van korte lijntjes dat ons in staat stelde snel op diverse onderwerpen verschillende scenario’s te schetsen om het Coronateam in staat te stellen beslissingen te nemen omtrent coulanceregelingen, inschrijftermijnen, alternatieve online tentamenvormen en roostering. Op dat moment (de april-tentamenronde) waren er ruim 25.000 studenten met inschrijfrechten waarvoor alternatieve online tentamens moesten worden aangeboden.
'Het was de eerste keer sinds ons bestaan dat een tentamenronde niet doorging. Hoe nu verder?'