modulair

Rubriek: Voorwoord

Tekst: Vivian Rompelberg | Fotografie: Janine Cranshof

Never a dull moment!

01

De mensen die al langer bij de Open Universiteit studeren kennen mijn naam misschien nog want die stond jarenlang in het colofon van Modulair. Dat was in de gedrukte versie die tot 2017 heeft bestaan en die ik jarenlang met veel plezier heb vormgegeven. Want in de loop van onze geschiedenis zijn er een aantal huisstijlen gekomen en gegaan, maar de Modulair is altijd blijven bestaan. Van een krantje met alle praktische informatie over nieuwe cursussen, studiebegeleiding en tentamens, tot de online magazine versie van nu. In de eerste jaren van de Open Universiteit bestond er immers nog geen internet en Modulair was destijds één van de belangrijkste informatiebronnen voor onze studenten.

Ik durf inmiddels bijna niet meer aan jonge collega’s te vertellen sinds wanneer ik bij de Open Universiteit werk. Dat is soms voor hun geboortejaar. En al die jaren heb ik in principe dezelfde baan gehad, al wisselde de naamgeving wel eens. Wat ook wisselde is de manier van werken: eind jaren ’80 was er een grote afdeling met grafisch vormgevers – want de cursusboeken werden allemaal in huis gemaakt – en dat was gedeeltelijk handwerk. Begin jaren ’90 kreeg iedereen een computer en vanaf toen ging het razendsnel en maakten we in no time een compleet boek.

'Altijd erg inspirerend om studenten te ontmoeten en te horen wat er kan worden verbeterd'

Het klinkt misschien best saai, zo lang dezelfde baan bij dezelfde werkgever. Maar ondertussen veranderde de organisatie, verhuisden mijn collega’s en ik naar andere afdelingen en werden de opdrachten veel diverser. Er wordt nu nog maar heel weinig gedrukt. Bijna al onze ontwerpen zijn voor digitale of web toepassingen maar nog steeds even leuk om te doen!

En daarnaast zijn er andere interessante ontwikkelingen binnen de organisatie waar ik graag aan meedoe, zoals de Commissie Kunst & Erfgoed. Er is op dit moment een tentoonstelling te zien op de campus over ons onderwijsmodel en er is zelfs een heus OU-museum! Via Green Office ben ik laatst mee geweest als vrijwilliger om de oevers van de Maas op te ruimen, dat was niet alleen heel nuttig maar ook gezellig. Altijd erg inspirerend om studenten te ontmoeten en te horen wat er kan worden verbeterd. Kortom: never a dull moment bij de Open Universteit!

Meer weten Green office Commissie kunst & erfgoed

Vivian Rompelberg

Grafisch Ontwerper

modulair april

01