modulair
Rubriek: Uitreikingen
Tekst: Loes Toenbreker | Fotografie: Jeroen Schaaphok en privébeeld
Uitreikingen!
09
We mogen weer 15 toppers feliciteren met het behalen van hun bachelordiploma en maar liefst 90 (!) geslaagden feliciteren met hun masterdiploma. We zijn enorm trots op jullie!
De diploma-uitreiking vond plaats op 28 februari 2025 in het mooie 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. Onder het genot van een hapje en een drankje en onder het trotse toeziend oog van familieleden en vrienden ontvingen onze kanjers hun getuigschrift.
Hoe is het om die laatste loodjes van je studie af te ronden? En hoe ziet je toekomst anders uit met dat papiertje in handen? We vroegen het aan vers afgestudeerden Jan-Willem, Mia en Tom.
Jan-Willem Immink master Rechtswetenschappen
‘Een masterdiploma halen was altijd mijn doel. Ik heb Sociaal-Juridische Dienstverlening gestudeerd aan de Hoge School Utrecht. Via een uitzendbureau kwam ik terecht bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Daar zat ik goed op mijn plek en heb ik een vast contract gekregen. Ondanks mijn fulltime baan, had ik tóch nog steeds die wens om een master te behalen. Ik ben gestart met Schakelzone Recht, en aansluitend ben ik de master Rechtswetenschappen gaan volgen. Ik heb gekozen voor de Open Universiteit zodat ik werk, sporten, vrijwilligerswerk, sociale leven en studie kon combineren. Dat is goed gelukt! Op sommige momenten was het soms best veel om ‘alle ballen in de lucht te houden’, zoals op het moment dat ik ging trouwen en een bruiloft moest voorbereiden. Echter, heb ik nooit het idee gehad dat ik bepaalde dingen in mijn leven niet kon doen vanwege de studie.
‘Ik heb nooit het idee gehad dat ik dingen niet kon doen vanwege mijn studie’
Tijdens mijn afstudeerfase heb ik de meeste steun gehad aan mijn vrouw. Zij bleef in mij geloven. Ook overige familieleden en vrienden hebben gelukkig nooit getwijfeld aan mij en mij altijd gemotiveerd om door te gaan totdat ik met mijn diploma in mijn handen sta. En dat is nu gelukt!’
‘De laatste loodjes van mijn studie, de bachelorscriptie, vond ik behoorlijk pittig. Ik heb gekozen voor de filosofische afstudeerdiscipline en een onderwerp, de waterkwaliteit van de Westerschelde, dat gerelateerd is aan mijn werk als juridisch adviseur bij Rijkswaterstaat. Vooral de afbakening van het onderwerp en het formuleren van een goede onderzoeksvraag vond ik een uitdaging. Toen ik begon te schrijven, had ik het gevoel dat ik vastliep met mijn onderwerp. Ik heb een week vrij genomen van mijn werk om me helemaal op mijn scriptie te kunnen richten en dat heeft geholpen. Wat ik nog wel een uitdaging vond was de limiet aan het aantal woorden. Feedback verwerken en weer schrappen… Het is dan niet makkelijk om een goed lopend verhaal te behouden.
‘Ik studeer niet voor mijn carrière, maar uit interesse en voor de intellectuele uitdaging.’
Tijdens het scriptietraject had ik e-mailcontact met een medestudente, in eerdere fases heb ik nauwelijks contact gehad met medestudenten. Ik vind dat ook niet zo erg, want ik heb naast een baan en gezin gestudeerd en het is fijn om zelf je tijd te kunnen indelen en niet te hoeven reizen. Aan de andere kant kan het uitwisselen van inzichten natuurlijk heel waardevol en inspirerend zijn. Dat ervaar ik bij twee online literatuurcursussen aan de Oxford University die ik op dit moment volg. Ik zou nog graag een masteropleiding volgen, maar ik weet nog niet goed welke en waar. Ik zou graag verder gaan in de filosofische hoek en het onderwerp milieu en daarbij modules van cultuurwetenschappen, natuurwetenschappen en recht combineren. Ik heb ook andere interessante masters gezien bij andere universiteiten. Ik studeer niet voor mijn carrière, maar uit interesse en voor de intellectuele uitdaging.
Een tip voor aankomende afstudeerders: kies een onderwerp waarvoor je gepassioneerd bent en laat je niet te snel uit het veld slaan als het tegenzit. Even afstand nemen en met anderen over je worstelingen praten kan helpen.’
Mia de Blaeij bachelor Algemene cultuurwetenschappen
Tom Cremers master Business Processmanagement en IT
‘De laatste loodjes van de afstudeerfase waren het zwaarst. Het was helemaal niet mijn bedoeling om af te studeren; ik dacht dat een scriptieonderwerp te zeer gekaderd zou zijn en niet voldoende toegespitst op een voor mij interessant IT-onderwerp. Enkele medestudenten hebben me toch weten over te halen en dat bleek een schot in de roos. Ik ging me richten op IT auditing, waar ik al wat ervaring in had én bij mijn huidige werkgever (Boels Rental) snel uitdagende onderzoeksonderwerpen bij vond. Steun heb ik vooral gehad van mijn afstudeerbegeleider. Het laatste jaar viel wel tegen aangezien er maar geen finishlijn in zicht kwam. Uiteindelijk kwam de finish toch in zicht en was de opluchting groot toen ik afgestudeerd was. Er viel een aardige last van mijn schouders, want ook mijn werk en privéleven hadden 'geleden' onder de studie.
Ik heb er bewust voor gekozen om een aantal periodes niets aan het afstuderen te doen. Wanneer ik de draad weer oppakte zag ik bepaalde zaken weer met een frisse blik. Deze periodes bracht ik bewust meer tijd door met mijn gezin. Nu ik mijn diploma in handen heb, is mijn nieuwe uitdaging het lopen van een marathon. Wat betreft mijn werk zit ik voorlopig goed op m'n plek. De studie heeft me breed ontwikkeld, waardoor ik nu meer mogelijkheden/bagage heb om in de toekomst een nieuwe uitdaging binnen IT te vinden.
Mijn tip voor studenten is: lees je goed in wat afstuderen betekent. Het vergt behoorlijk wat van je qua tijd, doorzettingsvermogen en creativiteit. Kies een onderwerp dat je écht ligt en waar je passie voor voelt. Dan ben je al halverwege!’
‘Mijn medestudenten hebben me over de streep getrokken om tóch af te studeren’