modulair

Rubriek: Voorwoord

Tekst: Lucie Bastiaens | Fotografie: Janine Cranshof

Erfgoed koesteren en zichtbaar maken

01

Een lustrum is natuurlijk bij uitstek een moment om terug te blikken naar het verleden. Dat heeft Modulair de afgelopen edities al regelmatig gedaan. In deze lustrumuitgave kom je meer te weten over wat zich allemaal in 1984 afspeelde, het jaar waarin de Open Universiteit officieel van start ging. Veelvuldig is de afgelopen tijd ook de bewondering uitgesproken voor de vooruitstrevende ontwikkelingen die wij als afstandsuniversiteit de afgelopen decennia hebben doorgemaakt. Ik voel me bevoorrecht dat ik me in mijn functie als conservator van het erfgoed van de Open Universiteit met deze interessante geschiedenis mag bezighouden. Een geschiedenis die overigens langer dan 40 jaar teruggaat. Wist je bijvoorbeeld dat toenmalig minister Marga Klompé van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk – overigens de eerste vrouwelijke minister van Nederland – al in 1965 sprak over ‘leven(s)lang leren’?

Dergelijke wetenswaardigheden maken het werk van een erfgoedconservator ontzettend leuk, maar ik doe natuurlijk meer dan alleen historische feitjes verzamelen. Het is niet alleen belangrijk om ons erfgoed goed te waarborgen, maar ook om het zichtbaar en bruikbaar te maken. Een mooi voorbeeld daarvan is het digitaliseren van alle edities van Modulair, waarvan de eerste jaargangen nog op krantenpapier zijn gedrukt. Dit lustrumjaar is dan ook in januari ‘geopend’ met het online toegankelijk maken van alle edities van Modulair voor medewerkers en studenten. Een schat aan informatie over de geschiedenis van onze instelling blijft zo behouden én is beschikbaar voor onderzoek.

'Ik voel me bevoorrecht dat ik conservator van het erfgoed ben'

Hoewel we de jongste universiteit van het land zijn, mogen we trots zijn op onze erfgoedcollectie die alsmaar in omvang toeneemt. Met oude PC’s, onderwijsmateriaal, beeldplaten, politieke beleidsstukken en nog veel meer vormt de erfgoedcollectie een mooie afspiegeling van meer dan 40 jaar geschiedenis. Een mooi voorbeeld is de Thuis-Experimenteer-Doos: deze kist (groot en zwaar!) kreeg je als student bij de cursus Analoge elektronica in de jaren tachtig thuisbezorgd om de geleerde stof in de praktijk te kunnen oefenen. Want hoe vervang je een practicum als je een universiteit voor afstandsonderwijs bent? Juist, door een thuis-practicum te ontwikkelen. Dit prachtige staaltje inventiviteit en innovatie mocht natuurlijk niet ontbreken op de afgelopen dies natalis waarin onze geschiedenis volop de aandacht kreeg. In deze uitgave staat een prachtige aftermovie van deze bijzondere dag.

Hoewel ‘mijn’ geschiedenis bij de Open Universiteit nog jong is, zijn er ook medewerkers die al 40 jaar in dienst zijn en dit jaar dus ook een jubileum vieren. Zij zijn deel geweest van vier decennia ontwikkelingen en veranderingen. En dat daarin heel wat dingen zijn gebeurd, doen zij uit de doeken in hun meest memorabele momenten.

Veel leesplezier!

Lucie Bastiaens

Conservator kunst en erfgoed

Lucie Bastiaens

Tekst: Lucie Bastiaens | Fotografie: Janine Cranshof

modulair oktober

01