modulair
Artikel: Studentenpsycholoog
Tekst: Silvia van de Put | Leestijd: 2 min
Pilot studentenpsycholoog
Je hoeft het echt niet alleen te doen
05
05
Je hoeft het echt niet alleen te doen
Voor reguliere universiteiten gold de wettelijke verplichting om studenten ook op psychisch gebied te ondersteunen – indien nodig – al veel langer. Dat de Open Universiteit lange tijd uitgezonderd was van die verplichting is volgens projectleider van de pilot studentenpsychologen Eva de Hullu achterhaald en ingehaald door de realiteit: ‘Nu videobellen volkomen is ingeburgerd in het dagelijks leven, kun je ook online prima in gesprek met een psycholoog.’
Studieadviseurs en studentenpsychologen
Met de pilot die loopt van mei tot en met december dit jaar, gaat een lang gekoesterde wens van studiebegeleiders, docenten, studenten én van projectleider Eva de Hullu en haar collega’s van de afdeling klinische psychologie in vervulling. Eva: ‘Een studieadviseur kan je op weg helpen als je dreigt vast te lopen met de praktische kant van het studeren. Ze helpen je bij het beter plannen en/of slim verdelen van de studielast. Wie echter om andere redenen vastloopt in de studie, heeft daar een ander soort professional bij nodig. Een studentenpsycholoog helpt jou om te onderzoeken wat het voor jou moeilijk – en soms zelfs onmogelijk – maakt om te gaan plannen of om je aan je planning te houden.’
De formele opdracht aan de vier studentenpsychologen is om studenten te helpen met psychische problemen die het studeren in de weg staan.
Voor wie?
De studentenpsychologen zijn natuurlijk nog maar pas onderweg met de pilot, toch zien ze duidelijk wat ze eigenlijk al vermoedden. Eva de Hullu: ‘Onze studenten hebben heel veel ballen tegelijk in de lucht te houden. Wie werk, thuis, mantelzorg én studeren én nog een beetje leuk sociaal leven met hobby’s wil leiden, is voortdurend aan het balanceren.
We zien dan ook veel mensen met stress en faalangst, maar ook studenten met ADHD, ADD of autisme. Dat brengt extra uitdagingen voor studeren met zich mee, net zoals ziek zijn of rouwen bijvoorbeeld.’
Meer community
Omdat onze studenten veelal zelfstandig studeren en er relatief weinig intensief contact met medestudenten is, is het veelal niet duidelijk hoe anderen studeren. Je kent elkaar nauwelijks, dus je praat ook niet zo gemakkelijk over vastlopen, worstelen, beren op de weg en twijfelen. Als je denkt dat de rest het allemaal prima redt, stel je jezelf onrealistische en onhaalbare doelen – je moet snel zijn, je moet goed zijn, je moet veel doen, anderen kunnen het ook dus jij moet het ook kunnen … – en daarmee kom je onherroepelijk in de knel. Naast de inzet van studentenpsychologen pleiten Eva en haar collega’s dan ook voor meer communityvorming en meer live ontmoetingsmomenten. Iets waar de Open Universiteit ook aan werkt.

Projectleider Eva de Hullu:
‘Soms zitten mensen jarenlang vast en komen ze niet vooruit. Hoe zonde is dat? Weet dat je gewoon om hulp mag vragen’
Moraal van het verhaal
‘Je hoeft het echt niet alleen te doen’. Feitelijk geeft die ene zin de hele moraal van deze pilot weer. Het luisterend oor helpt zaken in perspectief zetten en het normaliseren van de situatie ook. Stress mag er gewoon zijn en je bent niet gek omdat je soms in paniek raakt als er veel op je afkomt. Voor iedereen die vastloopt of dreigt vast te lopen – ongeacht de ernst of complexiteit – kan het helpen om een goed gesprek daarover aan te gaan met een professional die naar je verhaal luistert. En die met jou onderzoekt waar het probleem zit en samen met jou oplossingen zoekt.
Interesse? Afspraak maken?
De studentenpsychologen zijn er voor kortdurende hulp – één tot maximaal vijf gesprekken – bij milde psychische klachten of persoonlijke problemen die van invloed zijn op de studie.
Een afspraak via Teams plan je via mijnOU. Je kiest zelf met welke psycholoog jij wilt spreken en een verwijzing van een studieadviseur of docent is niet nodig.