modulair
Artikel: Topsport
Leestijd: 2 min | Tekst: Kirby de Bock
Een verslag van het online evenement voor topsportstudenten
Gaan voor goud
05
Topsporters gaan voor goud! Ze gaan vol voor het doel dat ze voor ogen hebben en strijden altijd om de eerste plaats. Veruit de meeste sporters beginnen op jonge leeftijd met de sport en trainen vervolgens jarenlang vol toewijding om het beste uit hun carrière te halen. Het verloop van deze carrière kan echter behoorlijk grillig zijn: het ene moment zit je bij de selectie, het andere moment lig je eruit. Bovendien zijn de trainingskampen en wedstrijden vaak in het buitenland en kunnen planningen op het laatste moment wijzigen. En dan moet je er ook nog rekening mee houden dat een topsportcarrière over het algemeen een beperkte levensduur heeft, en dat het dus verstandig is om je alvast voor te bereiden op het leven ná de topsport.
Maar hoe doe je dat?
Je kunt bijvoorbeeld met een studie beginnen naast je topsportcarrière. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de mogelijkheden? Wat is het belang hiervan? Onze topsportcoördinatoren organiseerden op 21 juni jl. een online event dat in het teken stond van topsport en studeren. Het onderwijs van de Open Universiteit is namelijk uitermate geschikt om te combineren met een topsportcarrière.
Het belang van een duale carrière
Keynotespeaker tijdens het online event was Wolfgang Stockinger, voormalig profvoetballer uit Oostenrijk en oprichter van TWIN, een internationaal adviesbureau voor beleidsmakers in de sport, het onderwijs en de arbeidsmarkt. Daarnaast begeleidt hij atleten en coaches op het gebied van duale carrières en zelfontplooiing. Door een sportblessure moest hij zijn sportcarrière vroegtijdig beëindigen, dus hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om een plan B te hebben na(ast) een actieve topsportcarrière. Met veel voorbeelden, interactieve elementen en wetenschappelijk onderzoek bracht hij zijn verhaal over het belang van een duale carrière tot leven. Weinig sporters halen het tot de top en weinig sporters in de top kunnen er echt van leven. Een opleiding volgen kan dan goed van pas komen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het volgen van een opleiding de sportprestaties verbetert en kan helpen bij de mentale gezondheid in tijden van blessure.
Wolfgang Stockinger
Kelly Hoyng-Jonker
Ervaringen van een topsportstudent
Dit beaamde de tweede spreker van de avond, oud-hockeyster Kelly Hoyng-Jonker. Ze maakte in 2008 haar debuut in de nationale ploeg en sleepte twee Olympische titels, twee wereldtitels en twee Europese titels in de wacht. In 2014 begon ze met de bacheloropleiding Psychologie aan de Open Universiteit. Ze gaf aan dat het studeren naast het hockeyen haar plezier bracht en dat ze ook merkte beter sportief te presteren. Dit heeft volgens Kelly te maken met de manier waarop de Open Universiteit onderwijs aanbiedt, die past bij haar. Daarnaast zorgde de studie er voor dat ze, wanneer ze geblesseerd was, haar zinnen kon verzetten. Ze kon dan extra tijd steken in de studie. Het kleine succes van het afronden van een cursus gaf een gevoel van voldoening en droeg bij aan het herstel. Inmiddels heeft ze haar topsportcarrière beëindigd en volgt ze de masteropleiding naast een baan en een gezin.
Effectief en efficiënt studeren
De laatste bijdrage kwam van onze bijzonder hoogleraar Effectief leren Gino Camp. Tijdens zijn presentatie ging hij in op effectieve studeermethoden die je kunnen helpen (nog) efficiënter met je tijd om te gaan. Waarom helpt het bijvoorbeeld niet om de leerstof een tweede keer door te nemen? Helpt het samenvatten van een tekst? En kun je beter je leermomenten spreiden? Weet je dat er een techniek is waarmee je de capaciteit van je werkgeheugen kan vergroten? Deze vragen en meer kwamen allemaal voorbij.
'Het volgen van een opleiding verbetert de sportprestaties en kan helpen bij de mentale gezondheid in tijden van blessure'
Leuk om te melden is dat de moderator van het event docent Artificial Intelligence Jesse Heyninck was. Naast zijn werk speelt hij lacrosse in het nationale team van België. Samen met het nationale team is hij hard aan het trainen voor het aankomende WK in Utica volgende zomer. Eerder stond er al een mooie bijdrage over Jesse in Modulair.
Event terugkijken?
Het online event is georganiseerd voor topsporters die (willen gaan) studeren. Maar ook voor iedereen die te maken heeft met deze doelgroep. Wij raden collega’s en niet-sporters aan om de opname van het evenement terug te kijken. Het is heel interessant om op een andere manier inzicht te krijgen in het leven van deze doelgroep. Daarnaast is de workshop van hoogleraar Gino Camp voor iedereen interessant. Studenten kunnen hier de opname bekijken.
MEER INFORMATIE
In juli 2021 heeft de Open Universiteit het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend. Hiermee heeft de Open Universiteit zich gecommitteerd aan dit actieplan dat als doel heeft om studenten die een topsportcarrière combineren met een studie optimaal te ondersteunen.
Hoewel het online activerende en flexibele karakter van ons onderwijs in de basis geschikt is om te combineren met een topsportcarrière, kunnen studerende topsporters aan de Open Universiteit dankzij het FLOT gebruikmaken van een aantal aanvullende faciliteiten. Zo komen zij in aanmerking voor ondersteuning van een topsportcoördinator, flexibiliteit in tentaminering, kunnen ze aanspraak maken op een kosteloze verlenging en bij het afstuderen ontvangen zij een topsportcertificaat.
De topsportcoördinatoren zijn Meike van Genk en Kirby de Bock. Heb je een vraag over de combinatie van topsport en studeren aan de Open Universiteit en de aanvullende faciliteiten? Neem dan contact op via topsportcoordinator@ou.nl.