modulair
Rubriek: Promoveren
Leestijd: 2 min | Tekst: Loes Toenbreker | Fotografie: Laurent Stevens
Joost Hoedemakers
‘Echt leuk vinden wat je doet, zorgt voor de drive die je nodig hebt’
04
De gezondheidszorg zit Joost Hoedemakers (43) in zijn bloed. Al meer dan 20 jaar werkt de oud-masterstudent Managementwetenschappen binnen de context van de Nederlandse zorg. Als consultant, projectmanager en onderzoeker werkt hij bij zowel het Lectoraat Employability bij Zuyd Hogeschool, als bij NEIMED sociaal-economisch kenniscentrum. Als docent verzorgt hij de minor employability en het vak methoden en technieken van onderzoek aan Business Studenten bij Zuyd Hogeschool. Daarnaast runt Joost ook nog een succesvol bedrijf gericht op data gedreven strategisch HR-beleid. De passie voor gezondheidszorg en employability wist Joost te combineren in zijn promotieonderzoek. Hoe hij alle ballen hoog houdt? ‘Minstens twee keer per week zit ik op de racefiets. Zo werk ik aan mijn mentale en fysieke mentaliteit’.
‘Als consultant is naast het bezitten van veel kennis, ook het beschikken over goed ontwikkelde analytische en communicatieve competenties cruciaal. Doordat ik heb genoten van het verrichten van onderzoek vanuit mijn masteropleiding, en ik mij verder wilde ontwikkelen naar PhD level, heb ik besloten om te starten aan mijn promotietraject. Deze stap heeft me zowel zakelijk als privé verrijkt.’
Empathisch leidinggeven
Joost onderzoekt hoe empathisch, relationeel leidinggeven invloed heeft op de employability en de arbeidstevredenheid van werknemers in de directe zorg, zoals verpleegkundigen en verzorgenden. ‘Employability gaat over het vermogen van een medewerker om goed te functioneren, vooruitgang te boeken binnen zijn loopbaan en (ander) werk te vinden indien nodig. De conclusie van het onderzoek is dat de relatie tussen leidinggevende en werknemer bepaalt in hoeverre de leidinggevende investeert in het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden, bijvoorbeeld trainingen en feedback, wat uiteindelijk juist weer de inzetbaarheid van de medewerker vergroot.'
Als externe promovendus heeft Joost i.s.m. zijn promotor prof. dr Jol Stoffers en co-promotor dr. Arne Vanderstukken inmiddels een systematic literature review (studie 1) gepubliceerd in het special issue 'Positive Leadership and Worker Well-being in Dynamic Regional Contexts’ van Frontiers in Psychology. Momenteel is fase 2 van start gegaan, die vooral gericht is op het afronden van zowel longitudinaal kwantitatief - (studie 2), alsook cross sectioneel kwalitatief onderzoek (studie 3).
Het eerste onderzoek vond middenin de coronacrisis plaats. Dat maakte het bijzonder uitdagend. ‘De grote vraag was: hoe zorg ik ervoor dat de deelnemers aangehaakt blijven? Door continu in gesprek te blijven met de participerende organisaties, is het gelukt om zowel ethisch te blijven handelen én voortgang te boeken in mijn promotietraject.’
Promoveren stopt niet na het opzetten, uitvoeren en afronden van een onderzoek. ‘Het leuke aan promoveren vind ik dat je onderzoek verricht van vanuit zowel wetenschappelijke als praktische relevantie. Ik werk al 20 jaar binnen de Nederlandse gezondheidzorg, omdat ik het betekenisvol en belangrijk vind om een bijdrage te leveren aan de zorgsector. Het promotietraject heeft mij veel extra kennis opgeleverd, die ik goed kan gebruiken in mijn werkzaamheden als consultant én docent.’ Inmiddels is Joost alweer gestart met kwalitatief vervolgonderzoek binnen zijn promotietraject.
‘Het promotietraject heeft me veel extra kennis opgeleverd’
De gouden tip van Joost voor aankomende promovendi
‘Doe onderzoek vanuit een context die je nauw aan het hart ligt. Echt leuk vinden wat je doet, zorgt voor de drive die je nodig hebt om dagelijks met goede motivatie verder te werken aan je promotieonderzoek.’
Lees hier meer over het onderzoek van Joost
Wil je ook promoveren bij de Open Universiteit?
Dat kan!
Je kunt bij ons als interne promovendus aan de slag (in dienst van de Open Universiteit) of op afstand (als buitenpromovendus).
Om in aanmerking te komen voor een promotietraject, moet je een afgeronde geaccrediteerde masteropleiding hebben gevolgd op een voor het onderzoek relevant gebied. Verder dient je onderzoeksonderwerp aan te sluiten bij een van onze onderzoeksprogramma’s of het expertisegebied van een promotor in dienst bij de Open Universiteit.
Je kunt binnen één wetenschapsgebied promoveren maar het is ook mogelijk om multi- en interdisciplinair promotieonderzoek te doen op het snijvlak van twee of meer disciplines.