modulair

Tekst: Miranda de Kort

10

Perspectieven op privacy

dies natalis

De Open Universiteit is in 1984 opgericht. Vrijdag 23 september 2022 vieren we onze 38e dies natalis. Naar aanleiding van onze nieuwe master Gegevensbescherming en privacyrecht is het thema dit jaar ‘Perspectieven op privacy’. Ook studenten zijn van harte uitgenodigd om de viering bij te wonen. Je kunt je ook aanmelden voor een kijkje achter de schermen!

Perspectieven op privacy

Het recht op privacy is een groot goed. Burgers, bedrijven en overheid delen, soms bewust, soms onbewust, soms verplicht, soms vrijwillig, steeds meer gegevens. Dat heeft voordelen, maar kent ook risico’s. Wat mag binnen wettelijke kaders is lang niet altijd duidelijk: wie heeft er recht op het gebruik van welke informatie? Mogen bijvoorbeeld wetenschappers voor hun onderzoek toegang krijgen tot persoonsgegevens van burgers die door (semi-) publieke organisaties worden verzameld? En wanneer is de opslag en het gebruik van camerabeelden in het verkeer gerechtvaardigd? Hoe bescherm je de data die kinderen achterlaten op social media en welke gegevens van studenten mogen we benutten om het onderwijs te verbeteren? En is de zorg over privacy een rem op innovatie? Het is vaak zoeken naar de balans tussen het recht op privacy en andere rechten en belangen.

Programma

Na de opening van de academische zitting door rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens geeft mr. Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens en vice-voorzitter van de European Data Protection Board, de diesrede. Vervolgens vindt de uitreiking plaats van een eredoctoraat aan:

  • prof. dr. Kim Putters, vanaf 16 september 2022 voorzitter van de Sociaal-Economische Raad en universiteitshoogleraar aan Tilburg University;
  • prof. dr. Michal Bobek, rechter bij het Administratief Hooggerechtshof van Tsjechië en gasthoogleraar aan verschillende universiteiten in Europa;
  • prof. dr. Pattie Maes, hoogleraar Media Arts and Sciences aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Aansluitend maken we bekend welke jonge onderzoeker verbonden aan de Open Universiteit de Wetenschapsprijs 2022 ontvangt wegens uitzonderlijke onderzoekprestaties. Tot slot is er een feestelijke receptie. Actuele informatie over het programma staat op ou.nl/dies.

Uitnodiging

Studenten zijn van harte uitgenodigd om de dies natalis bij te wonen. Vanaf 14.15 uur ben je welkom in Theater Heerlen aan het Burgemeester van Grunsvenplein. Om 15.00 uur begint de academische zitting, na afloop is er een feestelijke receptie.

Kijkje achter de schermen

Speciaal voor studenten is er om 13.00 uur een voorprogramma. Je wordt ontvangen door het hoofd Academische zaken dr. Janneke Hooijer, je leert meer over de traditie van een diesviering en je mag achter de schermen bij de voorbereiding van deze academische plechtigheid meekijken. Ook ontmoet je onder andere de rector magnificus.

Aanmelden

Het aantal deelnemers is beperkt, meld je hiervoor dus snel per mail aan bij Susan Becks!

modulair september

10