modulair

Leestijd: 2 min. | Tekst en fotografie: studenten Klaas Allosserie en Selina Gijenes

Afgestudeerd en nu?

Afstuderen is een prestatie waar je trots op mag zijn. Naast je werk, privé en sociale leven een studie volgen gaat niet altijd van een leien dakje. Klaas en Selina ronden hun bachelorstudie afgelopen voorjaar af. En wat gaan ze nu doen?

Een overzicht van alle afgestudeerden vind je overigens op onze website!

07

Klaas Allosserie

Bachelor Cultuurwetenschappen

’Eigenlijk wou ik gewoon meer bijleren over het verleden en over de wereld en dat is met verve gelukt’

‘Enkele jaren na mijn opleiding journalistiek kreeg ik spijt dat ik niet verder had gestudeerd en ook dat ik geen geschiedenis had gestudeerd. Want wie de geschiedenis niet kent, kan het heden niet begrijpen. Na wat opzoekingen op het internet kwam ik al vlug bij Open Universiteit terecht, waar ik mijn job (toen nog in de politiek) kon combineren met studeren.

Cultuurwetenschappen met afstudeerrichting Cultuurgeschiedenis sloot het dichtst aan bij algemene geschiedenis en ik zou het vak per vak kunnen aanpakken. In 2015 legde ik met succes mijn eerste verkennend examen af om vervolgens in 2016 echt met de vakken te beginnen. Het was een weg met laagtes en hoogtes, waar vooral Literatuurwetenschap en het vak rond Rembrandt me veel bloed, zweet en tranen heeft gekost. Ik studeerde altijd alleen en heb achteraf ingezien dat het misschien leuker geweest zou zijn om samen met anderen te kunnen studeren. Gelukkig krijg je drie kansen per vak, of ik had mijn droom voor een universitair diploma kunnen opbergen.

In september 2021 begon ik aan mijn bachelorscriptie. Ik koos ervoor om die te schrijven rond de IJzertoren als moeilijk erfgoed. Het werden maanden van intensieve begeleiding met diverse bezoeken aan Utrecht en sessies online. Na goedkeuring kon ik beginnen met schrijven en na een paar verbeterrondes mocht ik mijn scriptie indienen. Het was dan ook met veel trots en plezier dat ik te horen kreeg dat ik geslaagd was voor de laatste stap van de opleiding. De academische bachelor geeft me de toegang tot een academische master in Nederland, maar gezien mijn leeftijd en woonplaats in West-Vlaanderen behoort dat nog niet meteen tot de opties. Wel ben ik nog een jaar bezig met mijn opleiding tot leerkracht en kan ik met het diploma enkele vakken meer geven in het Vlaamse secundaire onderwijs. Eigenlijk wou ik gewoon meer bijleren over het verleden en over de wereld, en dat is tijdens de opleiding met verve gelukt.’

‘Ik weet het nog goed, de start van de studie in november 2020 nadat ik de harde woorden had vernomen dat ik op een andere school de studie Psychologie niet had behaald. Ik zag mijn wereld instorten. Ondanks dat ik mijn baan als flexpooler in de psychiatrie met plezier uitvoer, wil ik meer dan enkel begeleiding. Ik wil cliënten behandelen. Ik was er heilig van overtuigd dat ik mijn droom om psycholoog te worden niet wilde opgeven.

Daarom ben ik aan de Open Universiteit gestart met de bacheloropleiding Psychologie. Natuurlijk vond ik het spannend omdat het vooral zelfstudie was en ik gewend was les te hebben met fysieke studentencontacten. Tijdens de eerste cursus statistiek zijn subgroepen gemaakt, waar ik een groepje studiemaatjes aan heb overgehouden. Hier heb ik veel steun aan en maken het studeren een stuk leuker. Je hebt tenslotte mensen waartegen je kunt klagen en samen mee kunt vieren wanneer het vak succesvol is afgerond.

Tijdens mijn studie heb ik ook veel steun gehad aan mijn familie. Vooral op mindere dagen wanneer ik het liefst mijn boeken uit het raam wilde gooien. Wanneer ik dit deelde werd ik gehoord, wat enorm opluchtte en mij de rust gaf om door te gaan. Iedere ochtend pakte ik mijn kop koffie en ging ik weer op mijn kamer aan de slag. Uiteindelijk moest ik het toch zélf doen. Ik moest zélf studeren, uitpluizen en doorzetten wanneer het even niet gemakkelijk ging.

De laatste periode was voor mij een verademing. Ik heb mijn studieplanning zo gemaakt dat ik aan de start van de opleiding drie cursussen per kwartiel zou afronden zodat ik op het laatste de focus kon leggen op de bachelor-thesis en de laatste cursus. Het bezig zijn met het onderzoek was leuk én een uitdaging. Ik durf zelfs toe te geven dat ik statistiek toch wel leuk vind! Je ontdekt misschien wel een samenhang tussen de variabelen die je wel of juist niet verwachtte. Daaruit blijkt maar weer dat je niet alles zomaar kunt aannemen en kritische vragen moet stellen.

Al met al ben ik weer een stapje dichterbij mijn droom om psycholoog te worden én ben ik nog niet klaar met studeren! Ik start in september met de Master Klinische Psychologie. Ik kan niet wachten om in de praktijk te mogen ‘proeven’ aan het vak.’

Selina Gijenes

Bachelor Psychologie

‘Ik heb veel steun gehad aan mijn studiemaatjes, die maakten het studeren een stuk leuker’

#openuniversiteit #afgestudeerd #gefeliciteerd #outoppers #trotsopjullie

modulair september

07